Kunstnersamtale med Liv Dysthe Sønderland og Sara Wilhelmsen
Velkommen til kunstnersamtale mellom Liv Dysthe Sønderland og Sara Wilhelmsen. Ordstyrer er Ingrid Holden, formidlingsmedarbeider hos Norske Grafikere.
I sin utstilling hos Norske Grafikere, Going Grey, tar Liv Dysthe Sønderland for seg et mørkt kapittel i norsk historie, nemlig den usedvanlig hardhendte assimileringspolitikken rettet mot taterne som pågikk i Norge helt frem mot slutten av 1980-tallet. Hva ble egentlig taterne utsatt for i Norge, og hvorfor snakkes det så lite om i dag? Hvordan og hvorfor arbeider man politisk med kunst, og på hvilket nivå kan det føre til endringer? Hvilke avveininger må tas når man forteller andres historie? Med utgangspunkt i deltakernes ulike perspektiver blir samtalen en anledning til å reflektere rundt blant annet disse spørsmålene.
Oppdatering: Sara Wilhelmsen er dessverre forhindret i å delta, men samtalen går sin gang med Liv Dysthe Sønderland og Ingrid Holden, formidlingsmedarbeider hos Norske Grafikere.
Liv Dysthe Sønderland (f. 1967) bor og arbeider i Ålesund og har Master fra Kunsthøgskolen i Oslo, institutt for tegning. Hun har en rekke separat-og gruppeutstillinger bak seg. I alle sine prosjekter viser Sønderland et tydelig samfunnsengasjement, og de siste årene har hun interessert seg spesielt i romanifolkets skjebne i Norge.
Sara Wilhelmsen (f. 1997) er skuespiller, prosjektleder og er av taterslekt. Gjennom ulike kunstneriske prosjekt har hun jobbet aktivt med å spre informasjon om taternes kultur og å skape bevissthet rundt deres historie, blant annet gjennom oppsetningen av teaterstykket «Se min ild» fra 2018. Stykket var basert på livet til hennes tippoldemor, Jenny Emilie Pettersen, også kjent som Tater-Milla.