Norske Grafikeres Fonds grafikkpris 2022 gikk til Christian Tunge
Norske Grafikeres Fonds grafikkpris ble opprettet i 2015 for å øke interessen for og utviklingen av norsk grafikk. Prisen er på 50.000 kroner og blir hvert år tildelt en kunstner ved Høstutstillingen som utmerker seg innen grafikkmediet.
Norske Grafikeres Fond finansieres i henhold til loven om bibliotekvederlag (fra 1987) og mottar hvert år midler fra staten som skal anvendes til beste for grafikkfaget og nyskapende virksomhet. Juryen for prisen er styret i Norske Grafikeres Fond og består per september 2022 av Anne Kristin Myrseth, Elin Rødseth og Ane Thon Knutsen.
Juryen kom i år frem til at grafikkprisen 2022 på 50.000 kroner går til Christian Tunge for verket Immolation (Burning Men).
Juryens begrunnelse:
Kunstneren Christian Tunge født 1989, er fra Stavanger og bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved Oslo Fotokunstskole og Akademi Valand i Gøteborg. Tunge grunnla i 2014 kunstbokforlaget Heavy Books og driver MELK sammen med Behzad Farazollahi.
Kunstneren selv skriver: Immolation (Burning Men) er en serie risotrykk som tar utgangspunkt i det som på engelsk heter “self-immolation” og på norsk oversettes til “selvantenning”. Det siste halve århundret har praksisen økt. Historisk sett har selvantenning vært knyttet til religiøse tradisjoner, som et personlig valg om å ofre kroppen sin. Det er ikke lenger slik at mennesker setter fyr på seg selv for å ofre sin fysiske kropp – de gjør det for å skape oppmerksomhet rundt en sak.
Juryen mener også dette er et betimelig verk, og kan leses i lys av den økologiske krisen vi står midt oppi med ekstremvarme og voldsomme og ukontrollerbare skogbranner. Gjennom bruk av risografi, en trykkemetode som har hatt økende popularitet de siste ti årene, har kunstneren evnet å utnytte det iboende potensialet som ligger i teknologien. Fargestyringen er imponerende presis. Ved å jobbe med fler-fargetrykk på riso vil passningen ofte være litt ut av register, noe som i dette tilfellet tilfører bildet et inntrykk av flammer som nærmest vibrerer på papiret. Det gir motivet et skremmende livaktig uttrykk og minner oss om ildens potensielt utemmelige natur.
Kunstnerens bruk av ild ved å lasergravere inn i selve trerammen gir sterke assosiasjoner til ritualets religiøse historie.
Juryen er spesielt begeistret for hvordan verket viser en sofistikert og kontrollert bruk av risografi som grafisk uttrykksform i sin egen rett.
Gratulerer så mye til Christian Tunge!
Christian Tunge, Immolation (Burning Men)
Foto: Høstutstillingen
Prisvinner Christian Tunge
Foto: Jannik Abel