Norske Grafikere – utstillingsprogram 2022
Bla nedover for å lese mer om de enkelte utstillingene.
I 2022 er det 50 år siden Norske Grafikere for første gang åpnet et eget galleri. I løpet av disse 50 årene har Norske Grafikeres galleri blitt et samlingssted for kunstnere som arbeider med grafikk og et kunnskapssenter for originalgrafikk.
Gjennom årets åtte utstillinger presenterer Norske Grafikere nye og mer etablerte kunstnere som utfordrer grensene for hva grafikk er og kan være. I tillegg vil vi gjennom året invitere til kunstnersamtaler, foredrag, verksteder og andre arrangementer som gir mulighet for nye perspektiver på samtidsgrafikken. Følg med på våre hjemmesider og i sosiale medier for mer informasjon om disse.
Vi tilbyr skreddersydde omvisninger til skoleklasser, lag, bedrifter, foreninger og andre grupper som ønsker seg en introduksjon til grafikken, eller en liten kunstpause i forbindelse med et arrangement. Ta kontakt så gjør vi en avtale om en omvisning i en av våre utstillinger.
I tillegg til å være et utstillingssted for samtidsgrafikk formidler Norske Grafikere salg av grafikk på vegne av våre medlemmer. Norske Grafikere forvalter kunnskap om kvalitet, tradisjon og håndverk innenfor grafikkfaget.
For mange er det første kunstkjøpet et grafisk blad. Grafikk er også godt egnet til utsmykninger av kontorer og bedriftslokaler. Hos Norske Grafikere kan vi bistå med råd og veiledning for kunstkjøpere, både bedrifter og privatpersoner.
Å kjøpe kunst hos grafikernes egen forening bidrar til at en større andel av salget går direkte til kunstneren, og det bidrar til å støtte kunstnerisk arbeid i hele landet!
Velkommen til Norske Grafikere!

Herleik Kristiansen. Kjærlighet, linosnitt, 175 × 100 cm
Herleik Kristiansen
I Herleiks grafiske verden
6. januar – 12. februar
Herleik Kristiansen blir beskrevet som en «Outsider» i kunstsammenheng, men er likefullt en godt etablert billedkunstner, og særlig gjennom sine kraftfulle linosnitt har han oppnådd stor anerkjennelse. Som tenåring flyttet Kristiansen til Trastad gård – en institusjon for psykisk utviklingshemmede. En lærer der så hans kreative talent og tilrettela for videre kunstneriske utvikling.
I utstillingen hos Norske Grafikere – kuratert av NorlandiART – vises en serie monumentale linotrykk, fra plater skåret på 70-tallet, noen av disse linoplatene har tidligere ikke vært trykket på papir. De store formatene fremhever kunstnerens særegne ornamentale stil, der komposisjoner av dyr og mennesker fyller flatene og danner et sterkt grafisk uttrykk.
Herleik Kristiansen (1947, Nesna) har medlemskap i NBK og NNBK. Han er kjøpt inn av en rekke institusjoner og kommuner, bl.a. Kulturrådet, Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Han har flere utsmykningsoppdrag bak seg.

David A. Rios. Uten tittel, silketrykk i CMYK, 97 x 130 cm
David A. Rios
That Present Absence
17. februar – 26. mars
Vi mennesker har en iboende evne til å se mønstre og systemer i våre omgivelser, dette ligger til grunn i David A. Rios’ kunstneriske praksis. That Present Absence er tredje del av prosjektet A Hole is Made By the Pieces That Remain. Rios forsøker å beskrive det som ikke lenger finnes, eller det som ikke kan observeres, ved å studere det som grenser opp mot fraværet. Gjennom fotografiske metoder, trykketeknikker og skulptur kartlegger han en ikke-eksistens. De utstilte verkene er silhuetter av en fraværende person, objekt eller tid – summen av verkene gir form til tomrommet de omkranser.
David A. Rios (1983) bor og arbeider i Bergen. Han har en BA i fotografi og en MA i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen. Han er førsteamanuensis ved Bergen Arkitekthøgskole og har tidligere vært Universitetslektor i skulptur og installasjon ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Liv Dysthe Sønderland
Going Grey
31. mars – 14. mai
Liv Dysthe Sønderland går i sine prosjekter inn i samfunnsmessige og etiske problemstillinger samt hvordan vi som samfunn forholder oss til menneskelig lidelse. Utstillingen Going Grey tar utgangspunkt i et mørkt kapittel av norsk historie: På Svanviken arbeidskoloni for Tatere, som lå på Nordmøre, foregikk assimilering, umyndiggjøring og overgrep mot Tatere helt frem til slutten av 80-tallet. Med dette prosjektet ønsker kunstneren å vise styrken, egenarten og individualiteten i mennesket parallelt med den fatale og overskridende politikken som hadde som mål å utviske nettopp dette. Hos Norske Grafikere viser hun en serie nye monotypier og silketrykk som forsøker å nærme seg disse mørke sidene ved vår nære historie.
Liv Dysthe Sønderland (1967) bor og arbeider i Ålesund og har Master fra Kunsthøgskolen i Oslo, institutt for tegning. I alle sine prosjekter viser Sønderland et tydelig samfunnsengasjement, og hun har en rekke separat-og gruppeutstillinger bak seg.

Stein Are Kjærås Dahl. Håp, silketrykk/monotypi og fargeblyant på papir, 70 x 100 cm, 2020
Stein Are Kjærås Dahl
Slik det faller ligger det
19. mai – 2. juli
Dahl bruker naturen som omdreiningspunkt i sin kunstneriske praksis. I dette utstillingsprosjektet er Alnaelva – Oslos lengste og frodigste elveløp – ikke bare midtpunkt for prosjektet, men også en allegori for naturen som sådan. Kunstneren kombinerer det ekspressive med det møysommelige, og det figurative med det abstrakte i en hyllest til en liten bit vill natur midt i Oslos industrielle sentrum. Vi blir presentert for begeistring og bekymring på naturens vegne, både i lokal og global forstand. Dahl tar i bruk en rekke grafiske teknikker og et lekent visuelt språk i sin undersøkelse av stedets aktualitet og funksjon.
Stein Are Kjærås Dahl (f. 1980) har Master i medium- og materialbasert kunst og Bachelor i visuell kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og er i tillegg til utstillingen hos Norske Grafikere aktuell med separatutstilling på Galleri Ask i Åsgårdstrand i 2022 og er innkjøpt av bl.a. Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Kragerø kommune og Norsk Hydro.

Kamil Kak.Overproduction 1, silketrykk/litografi, 77 x 111
Nye medlemmer
14. juli – 13. august
Norske Grafikere har gleden av å vise verk fra våre nye medlemmer. Årets utstilling presenterer medlemmene som ble tatt opp både i 2020 og 2021:
Anna Björkman, Alejandra Aguilar Caballero, Elisa Halvorsen Castillo, Anne Mari Graver, Hans Kristian Borchgrevink Hansen, Linn Horntvedt, Jane Hupe, Kamil Kak, Elin Kjøsnes, Ane Thon Knutsen, Kari Kolltveit, August Rosenlund Kvam, Andreas Lian, Kjellaug Hatlen Lunde, Christian Messel, Anders Sletvold Moe, Debnagona Paul, Linde Pieper, Åsa Polfjärd, Erika Reed, Arne Revheim, Sigvei Ringvold, Vibeke Luther O’Rourke, Enrique Guadarrama Solis,
Hildegunn Solbø, Maria Sundby, Espen Tversland

Enrique Gudarrama Solis. The Machine. Bøk og metal, variable mål, ca. 180 x 80 x 80, 2021. Foto: Øystein Thorvaldsen
Enrique Guadarrama Solis
Welcome to the Machine
18. august – 24. september
Med et eksperimentelt og utforskende blikk lager Solis skulpturer, performance og installasjoner hvor grafikkmediet og grafikkens særegenheter og muligheter, blant annet reproduksjon og produksjon av serier, står sentralt. Grafikkpressen i tre – The Machine – som han selv har designet og bygget, samt de tilhørende rullene er sentrale elementer i utstillingen. Trerullene og pressen blir levende skulpturer som aktiveres gjennom bruk. Selve trykkeprosessen, som normalt er fraværende og usynlig, blir løftet frem i lyset gjennom performancer i installasjonen.
Enrique Guadarrama Solis (f. 1989) har en BA fra Universidad Nacional Autónoma de México og en MA i medium- og materialbasert kunst fra KHiO. Han bor og jobber i Oslo.

Petter Buhagen. Withdrawal. Håndtegnet blåkopi på papir, 41,7 x 29,7 cm, 2020
Petter Buhagen
A Distributed Sadness
29. september – 5. november
Hva skjer når menneskelig natur, feilbarhet og sårbarhet møter ny teknologi? I utstillingen hos Norske Grafikere visualiserer Buhagen dette spørsmålet gjennom taktile tolkninger av systemfeil og upresise oversettelser. De utstilte arbeidene blir til gjennom alternativ bruk av digitale verktøy, slik at spor av den teknologiske prosessens rammeverk blir en viktig del av innholdet i de fysiske verkene. Buhagen viser visuelt poetiske arbeider der ødelagte, eller estetisk forstyrrende, elementer blir en invitasjon til å se nærmere på hvordan vi mennesker formes av verktøyene og systemene vi skaper.
Petter Buhagen (f 1983) har en MA i kunst fra Kunstakademiet i Oslo, og en BA i kunst fra The Arts Institute at Bournemouth. Han har flere separat- og duoutstillinger bak seg, blant annet duoutstilling med Ingri Haraldsen hos Norske Grafikere i 2015. Han skal delta på åpningsutstillingen ved det nye Nasjonalmuseet i 2022.

Ingeborg Kvame. Detalj fra Lys l – Vl Monotypi på japanpapir i 3 lag
Ingeborg Kvame
Mellom innpust og utpust
10. november – 17. desember
Kvame er opptatt av liminalitet – terskelen mellom to tilstander, og den tvetydigheten eller desorienteringen som kan forekommer i dette mellomrommet. Liminale faser kan være pubertet, skilsmisse, traumer, fødsel og død; tilstander og opplevelser som ofte fører med seg eksistensielle spørsmål. I utstillingen kommer dette til uttrykk gjennom fargegraderinger på tynt, transparent papir. Arkene monteres over hverandre og når de ulike lagene møtes smelter fargene sammen og øyet oppfatter nye farger og dybder – blikket ledes inn og ut til et sted mellom lagene.
Ingeborg Kvame (f. 1978) har en BA i Fine art fra Grays School of Art, Robert Gordon University I Aberdeen. Hun har hatt flere separatutstillinger, blant annet ved Tegnerforbundet, Skaus / Rogaland kunstsenter og Haugesund Billedgalleri i tillegg til flere gruppeutstillinger.
I 2022 er det 50 år siden Norske Grafikere for første gang åpnet et eget galleri. I løpet av disse 50 årene har Norske Grafikeres galleri blitt et samlingssted for kunstnere som arbeider med grafikk og et kunnskapssenter for originalgrafikk.
Gjennom årets åtte utstillinger presenterer Norske Grafikere nye og mer etablerte kunstnere som utfordrer grensene for hva grafikk er og kan være. I tillegg vil vi gjennom året invitere til kunstnersamtaler, foredrag, verksteder og andre arrangementer som gir mulighet for nye perspektiver på samtidsgrafikken. Følg med på våre hjemmesider og i sosiale medier for mer informasjon om disse.
Vi tilbyr skreddersydde omvisninger til skoleklasser, lag, bedrifter, foreninger og andre grupper som ønsker seg en introduksjon til grafikken, eller en liten kunstpause i forbindelse med et arrangement. Ta kontakt så gjør vi en avtale om en omvisning i en av våre utstillinger.
I tillegg til å være et utstillingssted for samtidsgrafikk formidler Norske Grafikere salg av grafikk på vegne av våre medlemmer. Norske Grafikere forvalter kunnskap om kvalitet, tradisjon og håndverk innenfor grafikkfaget.
For mange er det første kunstkjøpet et grafisk blad. Grafikk er også godt egnet til utsmykninger av kontorer og bedriftslokaler. Hos Norske Grafikere kan vi bistå med råd og veiledning for kunstkjøpere, både bedrifter og privatpersoner.
Å kjøpe kunst hos grafikernes egen forening bidrar til at en større andel av salget går direkte til kunstneren, og det bidrar til å støtte kunstnerisk arbeid i hele landet!
Velkommen til Norske Grafikere!

Herleik Kristiansen. Kjærlighet, linosnitt, 175 × 100 cm
Herleik Kristiansen
I Herleiks grafiske verden
6. januar – 12. februar
Herleik Kristiansen blir beskrevet som en «Outsider» i kunstsammenheng, men er likefullt en godt etablert billedkunstner, og særlig gjennom sine kraftfulle linosnitt har han oppnådd stor anerkjennelse. Som tenåring flyttet Kristiansen til Trastad gård – en institusjon for psykisk utviklingshemmede. En lærer der så hans kreative talent og tilrettela for videre kunstneriske utvikling.
I utstillingen hos Norske Grafikere – kuratert av NorlandiART – vises en serie monumentale linotrykk, fra plater skåret på 70-tallet, noen av disse linoplatene har tidligere ikke vært trykket på papir. De store formatene fremhever kunstnerens særegne ornamentale stil, der komposisjoner av dyr og mennesker fyller flatene og danner et sterkt grafisk uttrykk.
Herleik Kristiansen (1947, Nesna) har medlemskap i NBK og NNBK. Han er kjøpt inn av en rekke institusjoner og kommuner, bl.a. Kulturrådet, Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Han har flere utsmykningsoppdrag bak seg.

David A. Rios. Uten tittel, silketrykk i CMYK, 97 x 130 cm
David A. Rios
That Present Absence
17. februar – 26. mars
Vi mennesker har en iboende evne til å se mønstre og systemer i våre omgivelser, dette ligger til grunn i David A. Rios’ kunstneriske praksis. That Present Absence er tredje del av prosjektet A Hole is Made By the Pieces That Remain. Rios forsøker å beskrive det som ikke lenger finnes, eller det som ikke kan observeres, ved å studere det som grenser opp mot fraværet. Gjennom fotografiske metoder, trykketeknikker og skulptur kartlegger han en ikke-eksistens. De utstilte verkene er silhuetter av en fraværende person, objekt eller tid – summen av verkene gir form til tomrommet de omkranser.
David A. Rios (1983) bor og arbeider i Bergen. Han har en BA i fotografi og en MA i kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen. Han er førsteamanuensis ved Bergen Arkitekthøgskole og har tidligere vært Universitetslektor i skulptur og installasjon ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Liv Dysthe Sønderland
Going Grey
31. mars – 14. mai
Liv Dysthe Sønderland går i sine prosjekter inn i samfunnsmessige og etiske problemstillinger samt hvordan vi som samfunn forholder oss til menneskelig lidelse. Utstillingen Going Grey tar utgangspunkt i et mørkt kapittel av norsk historie: På Svanviken arbeidskoloni for Tatere, som lå på Nordmøre, foregikk assimilering, umyndiggjøring og overgrep mot Tatere helt frem til slutten av 80-tallet. Med dette prosjektet ønsker kunstneren å vise styrken, egenarten og individualiteten i mennesket parallelt med den fatale og overskridende politikken som hadde som mål å utviske nettopp dette. Hos Norske Grafikere viser hun en serie nye monotypier og silketrykk som forsøker å nærme seg disse mørke sidene ved vår nære historie.
Liv Dysthe Sønderland (1967) bor og arbeider i Ålesund og har Master fra Kunsthøgskolen i Oslo, institutt for tegning. I alle sine prosjekter viser Sønderland et tydelig samfunnsengasjement, og hun har en rekke separat-og gruppeutstillinger bak seg.

Stein Are Kjærås Dahl. Håp, silketrykk/monotypi og fargeblyant på papir, 70 x 100 cm, 2020
Stein Are Kjærås Dahl
Slik det faller ligger det
19. mai – 2. juli
Dahl bruker naturen som omdreiningspunkt i sin kunstneriske praksis. I dette utstillingsprosjektet er Alnaelva – Oslos lengste og frodigste elveløp – ikke bare midtpunkt for prosjektet, men også en allegori for naturen som sådan. Kunstneren kombinerer det ekspressive med det møysommelige, og det figurative med det abstrakte i en hyllest til en liten bit vill natur midt i Oslos industrielle sentrum. Vi blir presentert for begeistring og bekymring på naturens vegne, både i lokal og global forstand. Dahl tar i bruk en rekke grafiske teknikker og et lekent visuelt språk i sin undersøkelse av stedets aktualitet og funksjon.
Stein Are Kjærås Dahl (f. 1980) har Master i medium- og materialbasert kunst og Bachelor i visuell kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og er i tillegg til utstillingen hos Norske Grafikere aktuell med separatutstilling på Galleri Ask i Åsgårdstrand i 2022 og er innkjøpt av bl.a. Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Kragerø kommune og Norsk Hydro.

Kamil Kak.Overproduction 1, silketrykk/litografi, 77 x 111
Nye medlemmer
14. juli – 13. august
Norske Grafikere har gleden av å vise verk fra våre nye medlemmer. Årets utstilling presenterer medlemmene som ble tatt opp både i 2020 og 2021:
Anna Björkman, Alejandra Aguilar Caballero, Elisa Halvorsen Castillo, Anne Mari Graver, Hans Kristian Borchgrevink Hansen, Linn Horntvedt, Jane Hupe, Kamil Kak, Elin Kjøsnes, Ane Thon Knutsen, Kari Kolltveit, August Rosenlund Kvam, Andreas Lian, Kjellaug Hatlen Lunde, Christian Messel, Anders Sletvold Moe, Debnagona Paul, Linde Pieper, Åsa Polfjärd, Erika Reed, Arne Revheim, Sigvei Ringvold, Vibeke Luther O’Rourke, Enrique Guadarrama Solis,
Hildegunn Solbø, Maria Sundby, Espen Tversland

Enrique Gudarrama Solis. The Machine. Bøk og metal, variable mål, ca. 180 x 80 x 80, 2021. Foto: Øystein Thorvaldsen
Enrique Guadarrama Solis
Welcome to the Machine
18. august – 24. september
Med et eksperimentelt og utforskende blikk lager Solis skulpturer, performance og installasjoner hvor grafikkmediet og grafikkens særegenheter og muligheter, blant annet reproduksjon og produksjon av serier, står sentralt. Grafikkpressen i tre – The Machine – som han selv har designet og bygget, samt de tilhørende rullene er sentrale elementer i utstillingen. Trerullene og pressen blir levende skulpturer som aktiveres gjennom bruk. Selve trykkeprosessen, som normalt er fraværende og usynlig, blir løftet frem i lyset gjennom performancer i installasjonen.
Enrique Guadarrama Solis (f. 1989) har en BA fra Universidad Nacional Autónoma de México og en MA i medium- og materialbasert kunst fra KHiO. Han bor og jobber i Oslo.

Petter Buhagen. Withdrawal. Håndtegnet blåkopi på papir, 41,7 x 29,7 cm, 2020
Petter Buhagen
A Distributed Sadness
29. september – 5. november
Hva skjer når menneskelig natur, feilbarhet og sårbarhet møter ny teknologi? I utstillingen hos Norske Grafikere visualiserer Buhagen dette spørsmålet gjennom taktile tolkninger av systemfeil og upresise oversettelser. De utstilte arbeidene blir til gjennom alternativ bruk av digitale verktøy, slik at spor av den teknologiske prosessens rammeverk blir en viktig del av innholdet i de fysiske verkene. Buhagen viser visuelt poetiske arbeider der ødelagte, eller estetisk forstyrrende, elementer blir en invitasjon til å se nærmere på hvordan vi mennesker formes av verktøyene og systemene vi skaper.
Petter Buhagen (f 1983) har en MA i kunst fra Kunstakademiet i Oslo, og en BA i kunst fra The Arts Institute at Bournemouth. Han har flere separat- og duoutstillinger bak seg, blant annet duoutstilling med Ingri Haraldsen hos Norske Grafikere i 2015. Han skal delta på åpningsutstillingen ved det nye Nasjonalmuseet i 2022.

Ingeborg Kvame. Detalj fra Lys l – Vl Monotypi på japanpapir i 3 lag
Ingeborg Kvame
Mellom innpust og utpust
10. november – 17. desember
Kvame er opptatt av liminalitet – terskelen mellom to tilstander, og den tvetydigheten eller desorienteringen som kan forekommer i dette mellomrommet. Liminale faser kan være pubertet, skilsmisse, traumer, fødsel og død; tilstander og opplevelser som ofte fører med seg eksistensielle spørsmål. I utstillingen kommer dette til uttrykk gjennom fargegraderinger på tynt, transparent papir. Arkene monteres over hverandre og når de ulike lagene møtes smelter fargene sammen og øyet oppfatter nye farger og dybder – blikket ledes inn og ut til et sted mellom lagene.
Ingeborg Kvame (f. 1978) har en BA i Fine art fra Grays School of Art, Robert Gordon University I Aberdeen. Hun har hatt flere separatutstillinger, blant annet ved Tegnerforbundet, Skaus / Rogaland kunstsenter og Haugesund Billedgalleri i tillegg til flere gruppeutstillinger.