Norske Grafikere – utstillingsprogram 2023
Klikk på bildene eller bla nedover for å lese mer om de enkelte utstillingene.
I 2023 har vi gleden av å vise åtte forskjellige utstillinger, både separatutstillinger og gruppeutstillinger, der nye og mer etablerte kunstnere utfordrer grensene for hva grafikk er og kan være.
Til tross for stor spredning, når det kommer til geografisk tilknytning, bakgrunn og kunstnerisk tilnærming, er det noen temaer som går igjen i de ulike utstillingene. Den pågående klimakrisen, som også berører vårt biologiske mangfold, er sterkt synlig gjennom kunstnernes fokus på miljø, nærhet til natur og på klimatiltak som gjenbruk og karbonlagring. I en verden som blir mer og mer globalisert ser vi at flere av kunstnerne interesserer seg for ulike kulturer, sett gjennom både egne minner og kollektiv hukommelse.
Alle utstillingene og tematikken de presenterer blir i løpet av året utforsket dypere gjennom kunstnersamtaler, foredrag, verksteder og andre arrangementer som gir mulighet for nye perspektiver på samtidsgrafikken. Informasjon om dette publiseres fortløpende på våre hjemmesider og i sosiale medier.
I tillegg til å være et utstillingssted for samtidsgrafikk formidler Norske Grafikere salg av grafikk på vegne av våre medlemmer. Norske Grafikere forvalter kunnskap om kvalitet, tradisjon og håndverk innenfor grafikkfaget. Vi jobber for å være et samlingssted for kunstnere som arbeider med grafikk og et kunnskapssenter for originalgrafikk.
For mange er det første kunstkjøpet et grafisk trykk. Grafikk er også godt egnet til utsmykninger av kontorer og bedriftslokaler. Hos Norske Grafikere kan vi bistå med råd og veiledning for kunstkjøpere, både bedrifter og privatpersoner. Å kjøpe kunst hos grafikernes egen forening bidrar til at en større andel av salget går direkte til kunstneren, og det bidrar til å støtte kunstnerisk arbeid i hele landet!
Velkommen til Norske Grafikere!
Trykk i sanntid 03:
Karbonlagring
5. januar – 11. februar
Trykk i sanntid er et femårig, kollektivt prosjekt initiert av kunstnerne Åse Anda, Kjellaug Hatlen Lunde og Rita Marhaug i 2019. Med utgangspunkt i grunnstoffet karbon samler de utøvende grafikere fra hele landet for å gi poetiske uttrykk til karbonets uransakelige veier. Karbonavtrykk, karbonfangst og karbonlagring er kjente og svært aktuelle begrep med sentral plass i miljø- og klimadebatten. Selve stoffet – grunnstoffet Karbon – er dessuten en grunnleggende faktor i grafikkens materielle historie, der sverte er en hovedingrediens. Gjennom en definert og dagsaktuell tematikk åpner Trykk i sanntid opp for individuelle, kreative tolkninger utført i en kollektiv ånd.
Trykk i sanntid har invitert Kjellaug Hatlen Lunde (f. 1963) Hilde Rosenberg Bamarni (f. 1978) Solveig Landa (f. 1960) og Daniel Persson (f. 1974) til å tolke temaet karbonlagring med hver sin installasjon. Utstillingen vil også vise tre andre fellesverk av til sammen 45 kunstnere.
Hedvig Thorkildsen. Dracunculus, Tresnitt, 155 x 110 cm
Grunnmasse
Hedvig Thorkildsen
16. februar – 25. mars
Flate, form, rom og materialitet ligger til grunn for Hedvig Thorkildsens grafiske undersøkelser. Hun lar gjenbrukbare materialer – funnet og donerte – sette premisset for den kunstneriske prosessen og fokuserer spesielt på materialenes verdi, funksjon, fleksibilitet og begrensing. Arbeidsprosessen er preget av refleksjoner knyttet til endringer og økologi, men i det ferdige, visuelle uttrykket etterstreber Thorkildsen et resultat som åpner for betrakternes egne assosiasjoner. Hennes arbeider oppstår ofte ut ifra utforskende prosesser med ulike materialers praktiske, visuelle og assosiative funksjoner.
Hedvig Thorkildsen (f.1982, NO) har en MA i kunst fra Kunstakademiet i Bergen (2013) og en BA i spesialisert Kunst grafikk fra KHiB. Hun har flere separatutstillinger og gruppeutstillinger bak seg både nasjonalt og internasjonalt. Utover eget kunstnerisk virke er Thorkildsen ansatt ved Trykkeriet senter for Samtidsgrafikk.
Utstillingen er støttet av Norske Grafikeres Fond.
Sandra Blichert. Papir.
Likør
Sandra Blichert
13. april – 20. mai
I Likør interesserer Sandra Blichert seg for oppløsningen av det som en gang var, det være seg idéer, materialer eller prosesser. Hun lar gamle prosjekter stivne, størkne og koagulere frem til det er modent for å hentes frem igjen. Da smeltes det sammen til noe helt nytt, som en klissete symfoni av gamle minner og arbeider, og trykkes blant annet på håndlaget papir laget av tidligere søknader, kvitteringer og diverse skriv. Hos Blichert finnes nemlig en sterk bevissthet om viktigheten av prosess: Alt kan bearbeides igjen og igjen, et verk er aldri ferdig prosessert. Smaken er som likør, den forandrer seg over tid.
Sandra Blichert (1984, DK/NO) har en BA fra Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam og Kuvataideakatemia, Helsinki, i tillegg til en MFA fra Kunstakademiet i Bergen. Hun jobber prosjektbasert på tvers av medier og har senest stilt ut på Rogaland Kunstsenter, USF og Danske Grafikeres Hus i København.
Tanken 0.2
Torgrim Wahl Sund
25. mai – 1. juli
I Tanken 0.2 lar Torgrim Wahl Sund forestillinger om forgjengelighet, glemsel og minne stå i sentrum. Med utgangspunkt i at vår virkelighetsoppfatning baseres på minner – både egne og kollektive – utvikler han metoder for å omforme elementer fra fortiden, og på den måten gi ny mening til nåtiden. Han skyver arbeidene gjennom ulike prosesser, jager uttrykket mellom forvandlinger, bryter bildene ned og bruker restene til å bygge opp noe nytt. Materialer kolliderer, oppløses, utforskes og omformes. Ny helhet oppstår, og ny betydning kan tre frem.
Torgrim Wahl Sund (f. 1976, NO) er oppvokst på Fauske i Nordland. Han er nå bosatt i Bergen, og har en mastergrad fra Kunsthøgskolen der. Han har tidligere studert ved Nordland kunst- og filmskole. Sund har vist arbeider ved blant annet Kunstgarasjen i Bergen, Bodø Kunstforening, og KODE.
Geetanjali Prasad. Detalj fra installasjonen Floating Wall. Cyanotopi på bomull, tresnittplater.
Nye medlemmer
6. juli – 12. august
Hvert år presenterer Norske Grafikere våre nye medlemmer. Årets utstilling viser verk av kunstnerne som ble tatt opp i 2022:
Aage Langhelle
Elisabeth Rydland Nilssen
Emma Gunnarson
Frida Retz
Geetanjali Prasad
Hanna Halsebakke
Jessica Williams
Käte-Elin Madsen
Kjersti Lande
Lena Rød Sundnes
Magdalena Agata Bak
Malakias Liebmann
Mathilde Borsholt
Matilda Höög
Milton Mondal
Nora Adwan
Radha Pandey
Renate Thor
Scott Luther O’Rourke
Thomas Ramstad
Åse Vikse
Aage Langhelle, Elisabeth Rydland Nilssen, Emma Gunnarson, Frida Retz, Geetanjali Prasad, Hanna Halsebakke, Jessica Williams, Käte-Elin Madsen, Kjersti Lande, Lena Rød Sundnes, Magdalena Agata Bak, Malakias Liebmann, Mathilde Borsholt, Matilda Höög, Milton Mondal, Nora Adwan, Radha Pandey, Renate Thor, Scott Luther O’Rourke, Thomas Ramstad, Åse Vikse
Eamon O’Kane. Baum Test series. silketrykk, 2022
Forest
Eamon O’Kane
17. august – 23. september
I utstillingen Forest utforsker Eamon O’Kane tematikker knyttet til psykoanalyse, kreativitet og vårt forhold til naturen. Han presenterer mer presist en serie silketrykk titulert Baum Test, en referanse til metoden ved samme navn utviklet av den sveitsiske psykologen Charles Koch i 1952. Baum Test, eller tretesten, går ut på at pasientene, under oppsyn av en psykolog, tegner et tre på et blankt ark. Tegningen evalueres deretter med mål om å si noe om pasientens personlighet. I sine utstilte silketrykk eksperimenterer O’Kane med å speile egne tegninger for å skape en skog av uhyggelig utseende trær hentet fra underbevisstheten.
Eamon O’Kane (f. 1974, Belfast, NI) er en irsk kunstner bosatt i Norge og Danmark. Han har flere separat- og gruppeutstillinger bak seg, blant annet ved MOCA i Los Angeles, Irish Museum of Modern Art i Dublin og senest Trykkeriet i Bergen i 2022. Siden 2011 har O’Kane virket som professor på Institutt for samtidskunst på KMD UiB.
Alejandra Aguilar Caballero. Detalj fra installasjonen You Set the Scene . Tresnitt, variabel størrelse
You Set the Scene
Alejandra Aguilar Caballero
28. september – 4. november
I Alejandra Aguilar Caballeros utstilling hos Norske Grafikere forvandles utstillingsrommet til en lun og stemningsfull hule der tredimensjonale papirhus i sterke farger svever rundt i rommet. Historiefortelling, minner og identitet er en sterk drivkraft i Aguilar Caballeros kunstnerskap, noe som kommer tydelig frem i de detaljrike og magisk utseende husene som referer til kunstnerens personlige minner, ofte hentet fra hennes barndom i Mexico. Gjennom det spesifikke inviteres publikum til å skape egne assosiasjoner knyttet til konseptet «hjem», et sted som blander sosiale og personlige minner, kollektiv hukommelse og glemsel.
Alejandra Aguilar Caballero (f. 1989, MX) er en meksikansk billedkunstner bosatt i Oslo. Hun har en BA i billedkunst fra Facultad de Artes y Diseño at Universidad Nacional Autónoma de México og en MFA i medium- og materialbasert kunst fra KHiO. Hennes kunstneriske praksis beveger seg mellom tegning, tradisjonell grafikk, installasjoner, publikasjoner og tegneserier.
Arnold Johansen. Nær kyst Etsning / koldnål. 82 x 64 cm
Vanishing
Arnold Johansen
9. november – 16. desember
I 2023 fyller Arnold Johansen 70 år, og i den anledning har vi gleden av å presentere både eldre og helt nye arbeider i en retrospektiv utstilling som viser mye av bredden i kunstnerskapet. Kjærligheten og tilknytningen til hans barndoms flerkulturelle Finnmark har vært en rød tråd i hele Johansens kunstnerskap og fungerer som grunnlag for hans mer politiske prosjekter.
Arnold Johansen (f. 1943, NO) har sin utdannelse fra Statens kunstakademi (1974-1980) der han gikk på grafikklinjen under Arne Malmedal og Guttorm Guttormsgård. Verkene hans er representert i samlingene til blant annet Nasjonalmuseet, De Samiske Samlinger, Nordnorsk kunstmuseum og Norsk kulturråd. Siden 1999 har han mottatt Statens garantiinntekt.