Rapport fra Norske Grafikeres delegasjon ved NBKs 15. ordinære landsmøte 2019.
Norske Grafikeres delegasjon bestod i år av Karin Augusta Nogva, Cathrine Finsrud Stustad, Arnold Johansen og undertegnede, Tom S. Kosmo.
Som den observante leser kan se sitter jeg ikke lengre i styret til Norske Grafikere, men deltok som medlem. Bakgrunnen for deltagelsen er mitt langvarige engasjement rundt spørsmål knyttet til stipendordningen, samt at jeg var delegat for Norske Grafikere ved forrige landsmøte der blant annet valgordningen til Stipendjury og DNJ ble endret.
For de som ikke har orientert seg om årets saker og dagsorden, finner dere all informasjon ved å følge denne lenken: sites.google.com/billedkunst.no/landsmote2019
Jeg skal her prøve å oppsummere de viktigste momentene fra Norske Grafikeres synspunkt. Vår delegasjon var blant de aller mest aktive under landsmøtet, og vi fikk igjennom flere viktige saker! Stor takk til vår styreleder Karin for et glimrende forarbeid og uslitelig engasjement!
Sett i fugleperspektiv var nok årets viktigste momenter valgordningen (punkt 4.01- Saker), Regionsreformen (punkt 5.01 og 5.03- Handlingsprogram) og selvsagt Valg til NBKs verv (alle punkt under 7. Valg). Fra Norske Grafikeres perspektiv så dette kanskje noe annerledes ut, siden vi fremmet flere egne forslag under både Saker, Prinsipprogram og Handlingsprogram:
Punkt 4.2 NBKs Prinsipprogram.
Her hadde Norske Grafikere ikke et forhåndsinnmeldt forslag, men kom likevel med et endringsforslag til prinsippprogrammet under Ideelle prinsipper. Endringsforslaget fikk medhold og lyder kort og greit Miljøvern og bærekraft. Vi mener at NBKs arbeid fra nå av må drives på et miljøpremiss i likhet med resten av samfunnet, og det var landsmøtet enig i. Vi skulle gjerne sett mer konkrete tiltak også i handlingsprogrammet, men dette er en begynnelse.
Punkt 4.6 Norske Grafikeres retningslinjer for originalgrafikk.
Forslaget tok sikte på å få Landsmøtet til å anerkjenne våre retningslinjer for originalgrafikk som gyldige for hele NBK. Med noen endringer i ordlyden gikk dette forslaget igjennom, og forplikter NBK til å oppfordre grunnorganisasjonene til å følge opp retningslinjene våre. Selv om det var noe uenighet om ordlyden blant delegatene våre, må dette sees som en viktig anerkjennelse for Norske Grafikeres syn!
Punkt 4.7 Nasjonalgalleriet.
Forslaget dreier seg kort fortalt om å forplikte NBK til å jobbe for at Nasjonalgalleriet skal bevares som en arena for formidling av kunst i all fremtid. Dette forslaget falt da Sentralstyret mener dette ivaretatt i handlingsprogrammet slik det foreligger, og at arbeidet med saken allerede er i gang og kursen staket ut. Forhåpentlig munner arbeidet ut i noe som ligner på Norske Grafikeres forslag.
Endringsforslag Handlingsprogram.
På bakgrunn av diskusjoner i forkant av og under landsmøtet valgte Norske Grafikeres delegasjon å fremme et uanmeldt forslag til handlingsprogrammet. Forslaget lyder i sin helhet:
«NBK skal bestille en eksternt utført analyse av foreliggende statistikk rundt stipendtildelingene fra Statens stipender, BKV og BKH, i et tidsrom tilbake i tid som er hensiktsmessig i forhold til tilgjengelig materiale og krav til statistisk metode. Denne analysen, som skal presenteres for ledermøtet 2020, skal ta sikte på å belyse forhold knyttet til parameterne geografi, kjønn, alder, faggrupper og organisasjonstilhørighet, samt eventuelle andre parametere. Sentralstyret vurderer fortløpende hva som skal til for å belyse problemstillingen. Arbeidet bør resultere i et statistisk system som NBK selv kan forvalte i fremtiden.»
Bakgrunnen for forslaget er styreleder Karins arbeid med å analysere tilgjengelig statistikk fra NBK og Kulturrådet, først og fremst i forkant av forrige landsmøte. Analysen antyder en underfordeling av større og langvarige arbeidsstipender til distriktene, der visse regioner kommer svært dårlig ut. Vi fremmet dette forslaget for å få klarhet i disse spørsmålene og skape mer tillit og transparens rundt stipendordningen. Forslaget ble stemt gjennom av landsmøtet med klart flertall, og er nå en del av NBKs handlingsprogram! Analysen, som etter planen kommer til neste år, vil forhåpentlig gi et godt bilde av hvordan stipendmidler fordeles over flere parametre, også når det gjelder fagområder, kjønn og alder.
Så til Landsmøtets kanskje viktigste spørsmål:
Punkt 4.01: Valgordningen.
Som de fleste har fått med seg endret Landsmøtet 2017 eksisterende valgordning under forutsetningen at den ikke tilstrekkelig sikret en bred sammensetning av juryen. En av pådriverne for endringen var vår styreleder Karin Nogva, men da som leder for BKMR (Bildende Kunstnere Møre og Romsdal). Dette vedtaket ble fulgt av en opphetet debatt og kritikk av vedtaket i kunstfeltet. Siden ordningen var ment som en prøveordning, bestilte NBK i 2018 en evaluering av ordningen, utført av Mari Opsahl. Evalueringsrapporten konkluderer med at den nye ordningen har flere svakheter som demokratisk valgordning. Samtidig påpeker den svakhetene ved forrige ordning, spesielt knyttet til sikring av sosial representasjon og svak beslutningskontroll. Rapporten konkluderer også med at representasjonen statistisk viser seg å være uproblematisk i den gamle ordningen.
To forslag lå på bordet, Sentralstyrets forslag og BKSF (Bildende Kunstnere Sogn og Fjordane). BKSFs forslag var svært enkelt, de ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2017 i sin helhet. Sentralstyrets forslag modifiserer den samme ordningen på to plan. Valgteknisk vil portalen for uravstemningen gi velgerne mulighet til å stemme direkte på Nominasjonsutvalgets (NU) innstilling, i tillegg til muligheten for å stemme fritt på alle nominerte kandidater. Valgordningen vil også inneholde en sikringsmekanisme som skal gi Sentralstyret mulighet til å anmode NU om en endring av uravstemningens resultat om utfallet viser seg å ha klare svakheter i sosial representasjon (geografi, kjønn, alder osv.). NU kan da erstatte to kandidater i jurysammensetningen ut fra visse retningslinjer.
Ikke overraskende falt BKSFs forslag, mens Sentralstyrets forslag gikk gjennom med bredt flertall. Vi har altså en ny valgordning! Jeg vil gjerne tilføye at det er viktig å merke seg at den nye ordningen ikke er en retrett til forhenværende ordning, men heller en middelvei som forsøker å bøte på problemene med ordningene både før og etter 2017. NBK vil informere nærmere om ordningen og den praktiske stemmegivningen senere.
Punkt 5.01 og 5.03: Regionsreform.
Denne saken begrenset seg ikke til punktet Handlinsprogram på agendaen, men la grunnlaget for diskusjoner under hele Landsmøtet. I Sentralstyrets forslag til Handlingsprogram var arbeidet med regionsreformen tatt høyde for, men BBK (Buskerud Bildende Kunstnere) la inn et endringsforlag som skjerpet NBKs forpliktelse til grunnorganisasjonene. Med noen endringer i ordlyd ble dette forslaget vedtatt, og forplikter kort fortalt NBK til å fungere som et bindeledd og støttespiller for regionale grunnorganisasjoner i arbeidet fremover. Regionsreformen kom også opp i diskusjoner rundt tilslutning til hovedorganisasjon og mangfolds- og likestillingsarbeid. I handlingsprogrammet vies spørsmålet også mye oppmerksomhet, dette kan dere lese om i NBKs referat fra Landsmøtet senere.
Punkt 7: Valg.
Det knyttet seg en del spenning til innstillingen av Ruben Steinum (UKS) som ny styreleder for Sentralstyret. Han ble, som de fleste sikkert har fått med seg, valgt inn av et nesten enstemmig landsmøte!
Sammensetningene for øvrig kan dere lese om her.
Fra Norske Grafikeres perspektiv må det bare innrømmes at vi ikke gjør en god nok jobb med nominasjonene. Vi hadde to nominasjoner i år, undertegnede var nominert til Nominasjonsutvalget, og Liv Dysthe Sønderland til Styret i BKV. I innstillingen var jeg satt opp som vara, mens Sønderland ikke ble innstilt overhodet. Delegasjonen la inn benkeforslag på begge sine nominasjoner inn i respektive organer. Det viste seg at jeg var utelukket fra vervet på grunn av mitt verv i Den Nasjonale Jury, noe vi ikke var klar over på forhånd. Dette resulterte i at jeg ikke fikk varaposisjonen heller. Sønderland ble nedstemt til fordel for NUs innstilte kandidat. Altså har Norske Grafikere ingen nominasjoner inne i sentrale verv. Det er allikevel åpenbart flere kunstnere i disse vervene som har tilknytning til Norske Grafikere og/eller grafikkfeltet.
Vi anerkjenner at dette er for dårlig, Norske Grafikere er en stor landsdekkende organisasjon og burde ha ambisjoner om å besette flere sentrale verv. Vi håper at dette kan bedre seg til neste landsmøte og oppfordrer alle engasjerte medlemmer til å stille seg til rådighet for NGs nominasjonsutvalg, eller foreslå andre medlemmer.
Alt i alt hadde NG stort engasjement og gjennomslagskraft på årets landsmøte, jeg vil gjerne takke alle i vårt organisasjonsapparat for innsatsen!
Med vennlig hilsen
Tom S. Kosmo