Svend-Allan Sørensen
Vinner av H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend 2014

Da H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend ble utdelt for annen gang i år, var det den danske kunstneren Svend-Allan Sørensen som gikk av med seieren. Nå kan du se hans arbeider på utstillingen «Prisverdige» i Galleri Norske Grafikere.

Svend-Allan Sørensen arbeider innenfor flere sjangere som skulptur / objekt, installasjon, video og foto. Men det er først og fremst hans grafiske arbeider i litografi, lino- og tresnitt i små opplag som vises i utstillingen. Tematisk arbeider Svend-Allan Sørensen med forholdet mellom natur og kultur, ofte med fugler i hovedrollene.  Som metafor uttrykker fuglen politiske, humoristiske eller personlige betraktninger. På den måten handler det om alt annet enn fugler. Linosnittene setter i gang en assosiasjonskjede med sine tekster i svart skrift, ravnens farge.

Svend-Allan Sørensen. Animal Soup of Time. Serie på 16 linosnitt.

Sørensen arbeider på en utforskende og eksperimentell måte. Han lager opplagstrykk i samarbeid med profesjonelle trykkere, og unika- trykk i form av lino- og tresnitt som han produserer med enkle hjelpemidler i sin egen kolonihage.

– Når man laver noget, som er så eksklusivt og så pebret, som det å samarbejde med trykkere, så kan man nogle gange også vælge at gå den modsatte retning. Gøre det virkelig simpelt og selv trykke unika-værker, som er helt vildt skæve og smaskede i forhold til det her super-tighte udtryk, man får ved at arbejde ved en professionel trykker.
(fra boken «Country and Concept» ugitt av Museum Jorn).

Interesser og identitet
Svend-Allan Sørensen har en egenartet tilnærming til sine arbeider, basert på personlige  interesser og de røttene han kommer fra.

– Jeg véd ikke noget om fodbold eller biler, så jeg ville være en pokkers dårlig eksponent for dén motivverden. Jeg véd noget om fjærkre, jeg véd noget om fugle, jeg véd noget om jagtgeværer. Jeg véd noget om at komme fra landet.

Under forberedelsene til sin utstilling ved Museum Jorn i 2012, ville han gå dypere til bunns i sine interesser og identitet. Prosessen ledet til et møte mellom kultur og natur. Han satte seg ned og leste litteratur av Boganis, Thoreau og Turgenev, tre forfattere som har skildret jakt på ulike måter. Dette ble siden brukt i verkene hans, som portretter av forfatterne og sitater fra bøkene.

Svend-Allan Sørensen er født i 1975 og utdannet ved Det Fynske Kunstakademi 1997-2002.  Han bor og arbeider i Odense, Danmark.  Hans arbeider er blant annet innkjøpt av Museum Jorn, Ny Carlsbergfondet og Statens Museum for Kunst i Danmark.

Juryens begrunnelse for prisen:
«Svend-Allan Sørensen has been called a ”popular modernist”. As a graphic artist, he traditionally works closely wth nature, especially using birds as motifs.  He adds to this tradition by incorporating new personal features, with regard to both technology and content. Describing nature and the birds therein is to him just as important as depiciting them and so his work often contains many words in the form of engraved images – words that are both humorous and everyday philosophical statements. He moves effortlessly between the established graphic techniques, whilst  celebrating its craftmanship, and adds an ecological romance to nature that is indeed contemporary.»