Gravyrutstilling

 

GRAVYRUTSTILLING

LINJENS MAGI

10. mai – 3. juni 2007

 

Galleri Norske Grafikere har gleden av å presentere noen av Europas fremste gravører. Utstillingen, Linjens Magi, vises i perioden 10. mai til 3. juni.

 

Les en artikkel fra Dagsavisen 11. mai 2007 under teksten.

Mange av kunstnerne arbeider vanligvis med å lage frimerker eller sedler, men i utstillingen vises deres kunstnerisk frie bilder. Motivene varierer fra fantasifulle og drømmeaktige bilder til eksakte gjengivelser av natur og dyr. Gravyr eller kobberstikk er en av de eldste grafiske teknikker. Det er i alt vesentlig en strektegning hvor også punkter forekommer. I kobberstikket er bildet trykket fra en gravert kobberplate. Graveringen og det harde metallet gjør at strekene får en presis og stram karakter.

Kunstnerne som medvirker kommer fra Frankrike, Sverige, Polen og Norge

Pierre Albuisson, f. 1952, bor og arbeider i Frankrike. Han er «Professor of fine arts» ved Macôn Institutt. Han begynte med gravyrer allerede ved 12 års alderen hvor han etterlignet Albrecht Dürer sine bilder. Fire ganger har han fått utmerkelsen «Det vakreste frimerket».

Ulla Fries, f. 1946 i Uppsala, Sverige. Hun er utdannet ved Konsthögskolan i Stockholm og er ansatt som tegnelærer ved Uppsala universitet. Hun har jobbet med kopperstikk i over 30 år og har også deltatt på en rekke utstillinger i utlandet.

Olle Hanspers, f. 1923 i Enviken, Sverige. Han er utdannet ved Konsthögskolan i Stockholm og har hatt flere separat- og gruppeutstillinger i Sverige og utlandet.

Åke Johansson, f. 1948 i Sverige. Han er utdannet ved Grafikskolan Forum i Malmö og er innkjøpt av bl.a. Göteborgs Konstmuseum og Nationalmuseum.

Sverre Morken, f. 1945 i Folldal, Norge. Han har lagd frimerker for Posten i over 30 år og har mottatt internasjonale priser for sine frimerker. Han jobber også med treskulptur og tresnitt. Noen av arbeidene hans er innkjøpt av Nasjonalgalleriet. I 2004 mottok han Kongens Fortjenestemedalje i Gull for sin innsats innen grafikk og design.

Martin Mörck, født i Sverige og arbeider som kunstner, illustratør og gravør av frimerker og  sedler i Sverige og utlandet.

Piotr Naszarkowski,  født i Warszawa, Polen. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Warszawa, og har lagd frimerker for Posten i Polen, men flyttet til Sverige i 1989 hvor han begynte å arbeide for Svenske Posten. Hans første oppdrag var heftet ”Svenske kartor” som han utførte sammen med landsmannen Czeslaw Slania som er verdens mest kjente frimerkegravør.

Gunnar Nehls, f. 1955 i Stockholm, Sverige. Han er utdannet ved Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm og har undervist i gravyr og lagd sedler. Han har gravert portrettene på de svenske 500 og 100 kroners sedlene.

Lars Sjöblom, født i Sverige. Han er den Svenske Postens eneste fast ansatte frimerkegravør. Han har dyr- og naturmotiv som spesialitet, men har også fått fine utmerkelser for sine portrett. Frimerket hans av Nelly Sachs ble kåret til et av verdens vakreste.

Arild Yttri, f. 1958 i Norge. Han er utdannet ved Bergen Kunsthåndverksskole og Statens Kunstakademi og er innkjøpt av en rekke store kulturinstitusjoner og museer i Norge bl.a. Nasjonalgalleriet og Norsk Kulturråd. Han er ansatt ved Norges Banks Seddeltrykkeri som grafiker. Yttri mottok i år 2000 andre pris ved 1.st. Biennal International Miniature Print Exhibition i Vancouver, Canada.

Rikard Årlin, f. 1945 i Sverige. Han er utdannet ved Grafikskolan Forum og arbeider innenfor mange ulike felt som bokbinding, papirlaging, gravering og tresnitt. Han er innkjøpt av Nationalmuseum i Sverige og Nasjonalgalleriet i Norge.

De norske grafikerne Sverre Morken og Arild Yttri vil være tilstede under åpningen. 

VELKOMMEN TIL UTSTILLINGSÅPNING TORS. 10. MAI KL. 18-19.30

 

 

Presise streker

De er blant de beste i Europa som lager gravyr eller kobberstikk, og de stikker så det syns. Elleve gravører presenteres i Galleri Norske Grafikere.

Flatene er små og strekene eksakte når Europas fremste gravører setter hverandre stevne i Oslo. De arbeider i det lille format på papir som får stor verdi – frimerker og pengesedler. Nå deltar 11 av de beste gravørene i Europa på gravyr-utstillingen «Linjens magi» i Galleri Norske Grafikere. Gravørene kommer fra Frankrike, Sverige, Polen og Norge. Sverre Morken og Arild Yttri representerer Norge.

– Utstillingen viser A-laget av gravører. Dette er håndverk av meget høy standard, sier Bjørg Emilie Moe, daglig leder i Galleri Norske Grafikere.

– Det er ikke ofte du får se en slik utstilling, og det er første gang vi viser noe slikt, sier Moe, og legger til at mellom 40 og 50 bilder er med på utstillingen. De fleste er små, men galleriet har også fått et bilde som er så stort at de ikke helt vet hva de skal gjøre med det.

– Men det skal opp, sier Bjørg Emilie Moe bestemt.

De 11 kunstnerne, som er kjent for sine presise uttrykk på verdipapirer, presenteres gjennom mer frie bilder i denne utstillingen. Motivene varierer fra det fantasifulle og drømmeaktige til eksakte gjengivelser av natur og dyr. Gravyr, eller kobberstikk, er en av de eldste grafiske teknikkene. I hovedsak er det en strektegning der også punkter forekommer. Bildet trykkes fra en gravert kobberplate. Gamle mestere som Albrecht Dürer (1471-1528) og Rembrandt (1606-1669) var kunstnere som «stakk». De eldste kobberstikkene er fra 1446 og stammer fra Tyskland.

Fra Frankrike deltar Pierre Albuisson som er «professor of fine arts» ved Macôn Institutt. Allerede som 12 åring etterlignet han Albrecht Dürers bilder. Han har fått utmerkelsen «Det vakreste frimerket» fire ganger. Sverige er representert med Ulla Fries, Olle Hanspers, Åke Johansson, Martin Mörck, Gunnar Nehls, Lars Sjöblom og Rikard Årlin. Lars Sjöblom er den Svenske Postens eneste fast ansatte gravør. Et av frimerkene hans er kåret til verdens vakreste. Fra Polen kommer Piotr Naszarkowski, han har laget frimerker for posten i Polen og i Sverige.

Sverre Morken har laget frimerker for Posten i mer enn 30 år og høstet internasjonale priser. Morken er grafiker, frimerkedesigner og gravør, men også utdannet som treskjærer. Han har vært gravør i Norges Bank. Arild Yttri er ansatt ved Norges Banks Seddeltrykkeri som grafiker. Yttri har også høstet internasjonale priser. Yttri er utdannet blant annet ved Statens Kunstakademi. Både Morken og Yttri er innkjøpt av Nasjonalgalleriet.

Hvor: Galleri Norske Grafikere, Tollbugt. 24

Når: Fra 10. mai til 3. juni