Krystall-6313

ELLEN KARIN MÆHLUM

GEOTRYKK

7. september – 1. oktober 2006

Ellen Karin Mæhlum stiller ut i Galleri Norske Grafikere fra 7. september til 1. oktober 2006.

I utstillingen viser Mæhlum en serie store abstrakte trykk som har geologi som utgangspunkt. Sommeren 2003 og 2004 ble hun invitert av forskningssenteret PGP (Physics of Geological Processes) ved Universitetet i Oslo til å delta på forskningsekspedisjonen ”AMASE” (Arctic Mars Analog Svalbard Expedition).

På Svalbard fulgte hun vekselvis biologer og geologer i deres feltarbeid. Foruten observering, skisser og fotografering underveis, ble et bærbart digitalt mikroskop benyttet. Dette visuelle materialet, sammen med forskernes mikroskopfoto av tynnslip fra stein, er utgangspunktet for de fleste av bildene. I dette prosjektet viser hun en interessant møte mellom kunst og vitenskap.

Mæhlum synliggjør naturen på en ny måte gjennom serien GEOTRYKK. Motivene består av geologiske former og mønsterdannelser på makro- og mikronivå. I utprøvingen av materialet har Mæhlum sett på hvordan visuelle strukturer utvikler seg, og hvordan små forskyvninger av motivet gir nytt innhold. Her kommer Mæhlums bakgrunn som tekstilkunstner tydelig frem; mønster, rapporter, gjentagelser kan anes, selv om fri diktning både i forhold til utgangspunkt og i materiell bearbeidelse er tilstede.

Eksperimentering med nye teknikker har alltid vært viktig og forholdet hennes til grafikk som medium er både lekent og utforskende. Formatene er betydelig endret i forhold til tidligere arbeider. Mæhlums største verk på denne utstillingen, ”Krystall 6212”, har målene 118 x 374 cm og er montert opp på aluminiumsplater. Det er ikke ofte vi ser denne typen ruvende og monumental grafikk.

Ellen Karin Mæhlum har vært aktiv billedkunstner siden 1985 med eget grafikkverksted i Trikkehallen på Kjelsås i Oslo. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i  Bergen og Oslo.   Arbeidene er innkjøpt  av bl.a. Nasjonalgalleriet, Museet for Samtidskunst og Norsk Kulturråd. Hun er representert ved en rekke norske ambassader og utenriksstasjoner.

For mer informasjon se : www.ellenkarin.no