Anna Christina Lorenzen
IN ADEQUATE LINES (Formal Intimacy)
4. mai – 27. mai 2012

Lorenzen-Invitasjonsbilde

Galleri Norske Grafikere har gleden av å presentere Anna Christina Lorenzens utstilling «In Adequate Lines – Formal Intimacy».

I sin første separatutstilling i Oslo viser Lorenzen tegning, tresnitt, fotografisk trykk og et snev av maleri. De utstilte verkene består av flere billedserier laget fra 2007 og frem til denne utstillingen i 2012.

Arbeidene behandler grunnelementene strek og figur på sirkulerende gjentagende vis. Streken – den ultrapresise linjen som skiller sort og hvit, innenfor og utenfor, form og intet. Strektegningen er bildet skapt innenfra og ut – en linje dannet av håndens bevegelse i tid og rom, styrt av kognitive impulser og prosesser, som nærmer seg en kategoriserbar form. Her sidestilles dette med fotografibaserte arbeider. Disse igjen kan påstås å følge en utenfra-inn bevegelse. Den fysiske realiteten fanges av det mekaniskdigitale øyet for så å bli bearbeidet av kunstneren.

 

Et annet sentralt element i arbeidene er kroppen i positurer og geberder som vi kjenner igjen fra den europeiske visuelle kultur(arv)en.

 

Både i teknikk og innhold spenner de visuelle referansene fra dagens (postmoderne) selvrepresentasjonssamfunn, som i stor grad utspiller seg på verdensvevens sosiale medier og møteplasser, og tilbake i tid og kultur, med en solid pustepause i den europeiske renessansens sfærer og videre, om man vil, helt til de første strekbaserte uttrykkene mennesket har skapt i steinalderens dype huler.  Det ligger ingen nostalgisk motivasjon i dette, her beskrives heller et prosjekt der de store linjene trer frem og tegnes igjen, ofte i reversert form, der sort blir til hvit og hvit blir til sort i det formale og kjønn bytter plass i det figurative.

Anna Christina Lorenzen (f.1981) er en tysk-norsk kunstner med utdanning fra HAW Hamburg 00-02 og BA og MA i Kunst fra Kunsthøgskolen i Bergen 02-08. Etter studiene har hun etablert seg i Bergen og bl.a. vært en av initiativtakerne i Bergen Ateliergruppe (BAG). Lorenzen har deltatt ved en rekke separat- og gruppeutstillinger i inn- og utland (Bergen, Oslo, Haugesund, New York City, Tallinn, Island med flere). Denne våren deltar hun på en gruppeutstilling ved S15 i Hannover, Tyskland, skal representere Norge ved grafikktriennalen «Neighbours» i Juväskylä i Finland, sammen med blant andre Pushwagner, og reiser på 3 måneders residency til Cape Town i Sør-Afrika.

Velkommen til utstillingsåpning fredag 4. mai kl. 18.00.