Derek Besant
Body of water
10. april – 2. mai 2010

Derek Besant - Perpetual Night

Galleri Norske Grafikere har gleden av å presentere Derek Besants utstilling «Body of Water». Besant har arbeidet med en fotoserie der motivene er kropper nedsenket i vann. Fotografiene er digitalt trykket på lette slørlignende tekstiler. De rører seg sakte med bevegelsene i luften og forsterker bildet av vann i bevegelse. Utstillingens tittel spiller på den doble betydningen body of water har på engelsk, enten som en kropp av vann eller en vannmasse.

Besant har alltid har vært fascinert av vårt forhold til vann som element. Vann har en stor tiltrekningskraft på oss samtidig som det til en viss grad virker skremmende. Med utstillingen «Body of Water» stiller han seg spørsmålet hvis menneskekroppen består av 85 prosent vann, hva består så de resterende 15 prosentene av?

Om utstillingen sier Besant selv:

I fotografiene kan vi lese hvert individs indre karakter reflektert gjennom forholdet til vann; avslappet, splintret, knust, rolig eller oppløst. Jeg ser disse temaene som metaforer i «Body of Water». De filmatiske referansene til sort/hvitt, kombinert med vrakgods av tall, bokstaver og bruddstykker av tekst minner oss på hvordan en film flyter og beveger seg i vårt synsfelt, samtidig som vi ser et stillbilde. Disse grepene danner et eget nivå utover scenarioet og bringer oss tilbake til bildet som et mangefasettert øyeblikk. Industrielle trykkteknikker og materialer oppfordrer til en utforskning av mening og metode, dette gjelder i høyeste grad mitt verk. Vann som tema inviterer til fordreining og nedsenkning av kroppen, jeg er interessert i å avbilde menneskekroppen i tråd med dette. Kanskje de resterende 15 prosentene består av mysteriet vi ikke kan navngi. Den delen vi gjenkjenner som minner oss på en erfaring eller erindring fra fortiden.

Derek Besant bor og arbeider i Canada. Han er kjent for sin uortodokse bruk av materialer og teknologi i utarbeidelsen av utstillinger og installasjoner. Han lager hybride former og inkluderer ofte lydspor som refererer til hans bruk av hukommelse, språk og kroppen som metaforer. Besant har laget flere monumentale utsmykninger blant annet for City of Toronto Public Art, The Scotiabank Group, Toronto Headquarters og Mount Royal College, Calgary. Han har deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger verden over. Utstillingen Body of Water har turnert i flere land. I 2006 ble den vist på The Contemporary Visual Art Centre Vestjylland, Danmark og Vyhod Cultural Media-Centre, Russland. I 2007 på Akademija Art + Research Centre, Serbia, Marko Gregoric Cultural Center, Podgorica Cultural Center og Zavinjni Musej, Montenegro og The City Art Museum, Makedonia. I 2008 på Ålgården i Sverige.