Hovdenak-assosiasjonenes_hav

Galleri Norske Grafikere har gleden av presentere utstillingen «Assosiasjonenes hav» med Eli Hovdenak. På åpningen blir det et musikalsk innslag med Borgen Åndelige Kor.

Utstillingen «Assosiasjonenes hav»  viser ulike krysningspunkter mellom ord og bilde, gjennom tresnitt og akvareller, dikt, objekter, foto og tekstfragmenter.

Eli Hovdenak har lenge vært opptatt av ord og bilde, og er kjent for sine underfundige titler som utvider billedfortellingen. Hennes billedverden er fylt av humor, med motiver som er absurde og gjenkjennelige på samme tid. Bildene er befolket av mennesker og dyr, ofte i hverdagslige situasjoner, der rollene er snudd på hodet. Dyrene oppfører seg gjerne som mennesker eller omvendt.

Etter tretti år som utøvende billedkunstner, har hun nylig avsluttet en toårig forfatterutdanning og neste høst debuterer hun med sin første billedbok på Cappelen Damm.

– Det at bildet inklusive tittel ikke skal være entydig har jeg tatt med til bokprosjektene. Bilde og tekst må gi rom for tolkning og misforståelser; være luftig og åpent for leserens egne tanker og assosiasjoner. Jeg lager ”henvendt” kunst. Jeg ønsker å berøre og bevege, forteller hun.

Prosessen med å lage bok har stilt henne overfor nye utfordringer: Hva skal bildet fortelle og hva skal ordene fortelle? Med utstillingen «Assosiasjonenes hav» presenterer hun et mylder av ideer til slike krysningspunkter. Utstillingen kan i så måte betraktes som forberedelser til et bokprosjekt.

Eli Hovdenak er født i  Porsgrunn 1956. Hun er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole 1977-81 og Statens Kunstakademi 1981-85/1990-91. Hennes arbeider er innkjøpt av blant andre Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd og Stockholm Läns Landsting, samt en rekke private og offentlige samlinger. Hun har også hatt flere betydelige utsmykkingsoppdrag, blant annet for Skøyen skole, Ullevål pasienthotell, Kripos og Hunderfossen Familiepark.