Elisabet Alsos Strand
Things that are distant though near  
Things that are near though distant
6. juni – 30. juni 2013

Elisabet Alsos Strand: Passasje, tresnitt 2010, 2 deler à 97x67 cm

Galleri Norske Grafikere har gleden av å presentere utstillingen «Things that are distant though near – Things that are near though distant» med Elisabet Alsos Strand. Utstillingstittelen er et sitat fra «The Pillow Book» av den japanske forfatterinnen Sei Shonagon (ca. år 967). Denne frasen setter en grunntone for utstillingen, der Alsos Strand tematiserer en forveksling mellom det nære og det fjerne.

Under åpningen vil perkusjonisten Jennifer Torrence urframføre «Neither near nor far» av Leah Asher. Komposisjonen tar utgangspunkt i utstillingens tittel og er skrevet for den. De har også komponert stykket spesielt for tre- og papirinstrumenter, på bakgrunn av de materialene Alsos Strand jobber med.  De to amerikanske musikerne er i dag tilknyttet Bodø Sinfonietta og NOSO (Nordnorsk Opera og Symfoniorkester), og har samarbeidet om flere prosjekter de siste årene.

Elisabet Alsos Strand henter ofte sine ideer fra japansk kunst, estetikk og filosofi. Tresnittene  som presenteres her er inspirert av den japanske bokashi-teknikken, der fargeraderinger åpner for perspektiver i trykkets overflate. Metoden går ut på at man trykker for hånd med vann og eventuelt rispasta, én farge av gangen, på håndlaget papir.

Det spesielle ved den japanske teknikken er kombinasjonen av spontanitet og tidkrevende arbeid. Alsos Strand trykker fargene lagvis rett fra tuben, slik at fargen oppstår på selve trykket. Dette medfører at hvert trykk i opplaget blir unikt og nærmest som et maleri. I tillegg er enkelte av tresnittene tilført oljefarger og trykket på en spesiell måte som likner bokashi-effekten. Til utstillingen har hun også laget en kunstnerbok med en printet gjengivelse av billedserien «Aven».

Elisabet Alsos Strand ønsker å skape poesi gjennom bilder. Med utgangspunkt i former og tilstander fra naturen forsøker hun å forenkle uttrykket, slik at det nærmer seg en abstrakt billedverden. «Jeg er fascinert av lyset som bor i fargene, slik en opplever lyset her nord, når sola er borte i mørketida og fargene har en særegen kraft», sier hun selv.

Alsos Strand er utdannet ved Statens høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen, 1986-91 og Akademia Sztuk Pieknych Krakow i Polen 1991-93. Hun var også gjestestudent ved Statens Håndverks –og Kunstindustriskole i Oslo fra 1990-91. Hun har mottatt en rekke stipendier og hennes arbeider er blant annet innkjøpt av Norsk Kulturråd, Nordnorsk Kunstmuseum, Akershus Kunstnersenter, Tama Art University Museum Tokyo og Løgstør Kommune i Danmark.

 

Se video av fremførelsen av «Neither near nor far» på åningen.