Ellen Karin Mæhlum. Observert 79°N. Karborundum og koldnål, 102 x 70 cm.

 

Ellen Karin Mæhlum
OBSERVERT – 79°N
4. september – 28. september 2014

Vi har gleden av å presentere Ellen Karin Mæhlums tredje utstilling i Norske Grafikere med tema hentet fra Svalbard. I utstillingen OBSERVERT – 79° N er Ny-Ålesund utgangspunktet for arbeidene. Ny-Ålesund, som ligger på 79°N, har verdens nordligste permanente bosetning. Det var tidligere et gruvesamfunn, men er i dag et senter for internasjonal arktisk forskning og miljøovervåkning.

Siden år 2000 har Ellen Karin Mæhlum jevnlig tilbragt uker i dette spesielle landskapet. Hun har arbeidet alene og hun har vært deltaker på internasjonale forskningsekspedisjoner. Oppholdene og samarbeidet med forskerne har resultert i flere grafikkprosjekter, som Geotrykk og Planktonportretter.

I billedserien OBSERVERT – 79° N beveger Mæhlum seg omkring i landskapet – storslåtte landskap med fjord, fjell og vidde, med snø, stein og snau vegetasjon. Vi både ser og føler det på kroppen. I disse vidstrakte, golde omgivelsene befinner både naturforskerne med sine vitenskapelige installasjoner, og kunstneren seg. I noen arbeider er forskerne og deres måleinstrumenter objektet. I enkelte bilder ser vi også andre tegn på menneskenes aktivitet i området: små, værbitte hus, tettbebyggelse og industrianlegg, et turistskip på fjorden. De menneskelige sporene inngår billedmessig delvis som en integrert del av naturen, men er oftest utført i et annet billedspråk. Som silhuetter eller strektegninger blir sporene fremhevet som fremmedelement. Mæhlum skildrer naturopplevelsen og kommenterer samtidig dilemmaet som menneskers nærvær innebærer. Dette skriver Sidsel Helliesen i katalogteksten til utstillingen.

På Svalbard er så mye som 60% av landarealene dekket av is, og mindre enn 10 % har vegetasjon. Det er midnattssol fra 20. april. Tiltrekningen til dette kalde og grenseoverskridende landskapet er vanskelig å forklare, sier Mæhlum. Lyset, isen, de brå skiftningene i været, dyrelivet, isbjørnen, polarhistorien og klimautfordringene er en del av det. I dette uendelige, rå og ukontrollerbare landskapet blir vi konfrontert med oss selv.

I serien OBSERVERT – 79° N tar Mæhlum utgangspunkt i egne skisser og foto. Disse er bearbeidet og fremstilt i de grafiske teknikkene koldnål og karborundum. Karborundum (silisiumkarbid) blandes med lim og motivene blir malt på trykkplatene. Platene innfarges og trykkes i flere omganger. Størrelsen på bildene er 106 x 74cm.

Ellen Karin Mæhlum bor og arbeider i Oslo, der hun har grafikkverksted. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo. Mæhlum har vært aktiv billedkunstner siden slutten av 80-tallet og arbeidene er innkjøpt av en rekke offentlige institusjoner. I høst viser hun også arbeider på 7th Douro Biennial 2014 i Portugal, The traveling exhibition 8th BIECTR selection i Canada og på National Original Print Exhibition på Bankside Gallery i London. Hun deltar som en av åtte i Norges Banks konkurranse om å utforme motiv til Norges nye seddelserie VIII med tema Havet.