Giske Sigmundstad - Nett. Etsning, 2014. 22 x 23 cm

Giske Sigmundstad
LEIR
7. mai – 31. mai 2015

Les et intervju med Giske Sigmundstad fra Aftenposten11.05.15.

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til utstillingen Leir av Giske Sigmundstad. I denne utstillingen vil Sigmundstad stille ut nye etsninger, hvor tematikken kretser rundt forflytning, levebrød og boforhold. En tanke om å slå leir, med den dobbelheten av tilhørighet og midlertidighet dette innebærer, fungerer som omdreiningspunkt for utstillingen.

Med utstillingen fortsetter Sigmundstad en tematikk hun startet med på begynnelsen av 2000-tallet. Da benyttet hun seg av en koffert som et gjentagende visuelt og symbolsk element for å fortelle historier om oppbrudd og vandring. Trykkene hun nå stiller ut slekter på disse historiene. Menneskene med kofferter ser ut til å ha fått et midlertidig opphold, en ubeskyttet tilværelse i teltleire. Med avmålte narrative virkemidler er dette generøse, historiefortellende bilder, som gir rom for både mellommenneskelig nærhet og stille ettertenksomhet. For Sigmundstad står disse bildene i en forlengelse av grafikkens tradisjon som illustrasjon.

Sigmundstad er interessert i hvordan den grafiske teknikken bidrar til formspråket. Spesielt er mulighetene for lysvirkninger man får med den grafiske etsningsteknikken viktig. Med etsningsteknikken begynner man med lyset – en hvit flate – og etser seg innover i mørket. Dette gir utallige muligheter for lysgraderinger.
Teknikken bidrar også til å lage teksturer i bildet, som igjen kan fortelle nye historier. Det stofflige er et tema også innholdsmessig, gjennom motiv som teltduker, klesvask og tekstiler. Slik blir det stofflige en forbindelseslinje mellom teknikk og innhold.

Giske Sigmundstad (f.1965) har hatt en rekke separat-og kollektivutstillinger, og har mottatt flere priser for sine arbeider. Hun er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og flere offentlige samlinger. Dette er hennes tredje utstilling på Galleri Norske Grafikere.