Gro Lygre Petersen. Minnene ser oss (et punktum) #1. Serigrafi, motiv: 41×41 cm
Dokumentasjonsfoto: Andreas Dyrdal

Gro Lygre Petersen
Minnene ser oss. Tanker om fotografi

16. mai – 22. juniI

Norske Grafikere har gleden av å presentere utstillingen Minnene ser oss. Tanker om fotografi av Gro Lygre Petersen. Med litteraturen som en av sine viktigste inspirasjonskilder, bruker Petersen selvopplevde hendelser som utgangspunkt i det hun beskriver som et visuelt essay.

I utstillingen som vises hos Norske Grafikere tar Petersen i bruk ulike teknikker som silketrykk, tresnitt, maleri og tekstarbeider for å arbeide frem et budskap med en personlig stemme. Hun skaper en poetisk klang mellom de visuelle uttrykkene når hun tematiserer sorg fra et personlig ståsted – tapet av besteforeldrene i en bilulykke på midten av 80-tallet har preget Petersen. I dette prosjektet har hun tatt i bruk hendelsen og ulykkesstedet konkret for å bearbeide sorgen over det tapte.

Gjennom flere teknikker og sjangere, både litterært, visuelt og materielt, skaper Petersen et personlig narrativ som strekker seg etter å være livsbejaende på tross av sin mørke undertone. Hun har alltid vært dypt fascinert av fotografiet, og spesielt det rastrerte, hvordan små runde felt på en flate kan illudere virkeligheten slik de gjør. I utstillingen blander hun egne og andres minner. Med funnet materiale og fotografiske forelegg skaper hun en ny fortelling der betrakteren kan se hvordan bearbeidelse av fotografiet kan skape ulike stemninger.

I tekstarbeidet låner Petersen tankegods fra blant annet Roland Barthes’ bok «Det lyse rommet. Tanker om fotografiet» når hun argumenterer for hvorfor det å forskyve fotografisk informasjon over i andre håndverk gir henne en egen form for trygghet.

Utstillingen er en videreføring av prosjektet med samme tittel som ble vist ved Visningsrommet i Bergen i 2023.

Gro Lygre Petersen (f.1974, NO) har studert illustrasjon ved Bath Spa University i England, grafikk ved Kunsthøgskolen i Bergen og bibliotekfag ved Oslo Met. Hun er fra Bergen og har sitt virke der. Utover å være billedkunstner arbeider hun ved et bibliotek.

 

Prosjektet er støttet av:
Norske Grafikeres Fond, Kulturrådet, Bergen kommune