Håkon Gullvåg
Gullvåg som grafiker

5. – 28. september

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til åpningen av utstillingen Gullvåg som grafiker torsdag 5. september kl. 18.00.

Håkon Gullvåg stilte ut i Norske Grafikere i 2008 med utstillingen Grafisk debut, hans første utstilling i Oslo kun viet grafikk. Vel ti år senere vender han tilbake som en del av sitt 60-årsjubileum som også sammenfaller med at foreningen runder 100 år. Igjen er grafikken i sentrum, og med Gullvåg som grafiker presenteres litografier fra tiåret som har gått siden sist.

Maleriet er nok det domenet Håkon Gullvåg er mest kjent for, men i senere år har han også gjort seg bemerket innen grafikken, spesielt når det gjelder litografi. Interessen ble i første omgang vekket i 1994 gjennom arbeidet med en grafikkmappe i anledning hundreårsjubileet for utgivelsen av Hamsuns Pan. Siden har litografiet blitt en markant del av hans kunstneriske produksjon, supplert med en gryende interesse for etsning og radering. Motivmessig befinner Gullvågs grafikk seg i hans særegne formuttrykk hvor eksperimentering mellom figurasjon og abstraksjon rundt barndomsminner og drømmeaktige elementer samt litterære referanser er gjennomgangstemaer.

Gullvågs drøye 40 år som kunstner har blitt markert gjennom hele 2019 med utstillinger både internasjonalt og innenlands. I februar ble jubileumsprogrammet startet med en grafikkutstilling i flyktningeleiren Shatila i Beirut, Nasjonalmuseet Jordan. Et høydepunkt var Olavsfestdagene i Trondheim som skiltet med 12 separate utstillinger under paraplytittelen Metamorfose, og viste Gullvågs kunstnerskap i hele sin bredde. I tillegg til utstillinger i blant annet Nidarosdomen, Erkebispegården og Trondheim Folkebibliotek, åpnet han sitt hus «Transformatoren» på Hospitalsløkkan for første gang. I høst ankommer jubileet hovedstaden med utstilling av nye malerier i galleri Dobloug, samt maleriserien Den Bibelske Syklus som vises i Oslo domkirke i tillegg til utstillingen hos Norske Grafikere. Utover høsten og nyåret markeres jubileet med utstillinger i Italia, Kina, Polen, Palestina og flere steder i Norge.