Fra serien «Oltrarno III». Etsning på papir, 50 x 33,5 cm.Hanne-May Scheen
Herbarium

27. oktober – 20. november 2016

Hvor går grensen mellom det vi kaller likt og det vi kaller ulikt? Det er dette som danner den tematiske rammen rundt utstillingen Herbarium av Hanne-May Scheen. Gjennom en rekke grafiske arbeider som varierer i motiv og teknikk presenterer Scheen en kunstnerisk bearbeidelse av denne dyptgående problemstillingen.

Utstillingen består av to billedserier: Herbarium og Oltrarno. Billedserien Herbarium består igjen av to deler: en serie fotoportretter tatt i Australia, som så er trykket som dyptrykk, samt en serie eksemplarer av planteslekten Banksia, som er etset ned i kobberplater og trykket.

Den andre billedserien, Oltrarno, viser fargerike, abstraherte trykk basert på bystrukturer – nærmere bestemt broer. Sammen jobber disse seriene med de estetiske, filosofiske og politiske betydningene vi legger i forskjeller og likheter.

Et utdrag fra katalogteksten Planter, mennesker, byer:
‘Et herbarium kjenner mange av oss til: en samling pressede planter mellom to permer – et lite studium av naturen. Hva kan en slik samling fortelle oss? Den kan fortelle oss om naturens mangfoldighet, men også dens orden. Hvordan blomsterarter ligner på hverandre og slekter på hverandre, og samtidig hvordan man ikke vil finne to blomster som er helt like, helt identiske. Overalt i naturen finnes det et spill på likhet og variasjon. Kan man si det samme om mennesker og om samfunn?’  / les hele teksten.

Hanne-May Scheen (f. 1960) er utdannet ved Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo. Hun har sist stilt ut ved Bodø Kunstforening, Galleri Semmingsen i Oslo og Sandefjord Kunstforening. Hun har også deltatt i mange gruppeutstillinger. Scheens bilder har blitt kjøpt inn av Norsk Kulturråd, Norges Bank og Kunst på Arbeidsplassen.