Herman Hebler
Jubileumsutstilling, Norske Grafikere 85 år
21. oktober – 14. november 2004
Det er en ære og en stor glede for Norske Grafikere å presenter Herman Hebler som jubileumsutstiller i anledning foreningens 85 års jubileum. Utstillingen vil være representativ for kunstnerens lange karriere som en markant og aktiv grafiker i det norske kunstliv.
Herman Hebler, fylte sin 93 års dag i september i år, og er fremdeles aktiv som billedkunstner. Han er æresmedlem i foreningen Norske Grafikere, initiativtaker til Grafikktriennalen i Fredrikstad og fremtredende grafiker i Norge og i utlandet. Videre har han vært representert på alle viktige internasjonale grafikk biennaler og triennaler samt blitt tildelt en rekke ærefulle priser i inn- og utland.
Blant ærefulle priser som Hebler har mottatt i årenes løp kan nevnes Fredrikstad bys ærespris, Norske Grafikeres jubileumspris, Ulrik Henriksens ærespris, Rune Brynstads minnestipend m.m. I tillegg er han blitt utnevnt til æresborger i Bitola i Makedonia.
Videre er han selvsagt representert i Nasjonalgalleriet, Museet for Samtidskunst, Norsk Kulturråd, Oslo kommunes kunstsamlinger, Fredrikstad museum og ved en rekke museum i utlandet., blant annet ved det prestisjefulle Museet for konstruktivisme i Bratislava.
Herman Heblers billeduttrykk har mange likhetstrekk med 1960 årenes minimalisme. Allikevel sprenger arbeidene hans denne kunsttrendens rammer ved at han bringer inn former som gir hans kunst et litterært preg. Heblers uttrykksform fra 1970 kan beskrives som stramt tilskåret og statisk balanserte sammenstillinger av enkle flateformer. Disse bildene kan være i metallfarger eller sorte og hvite satt opp mot en sterk fargetone. Små mønstre eller fargespill over geometriske temaer som kan gi assosiasjoner til det symbolske.
Hebler er utdannet ved kunstakademiet i Essen i Tyskland under prof. J. Urbach og prof. H. Schardt. Hebler har som andre fremtredende kunstnere i Norge først blitt anerkjent i utlandet. Gjennombruddet som grafiker fikk han i 1957 og 1958 hvor han mottok priser ved Riverside Museum i New York.
Presse og spesielt interesserte er velkomne til forhåndsvisning etter nærmere avtale med galleriet. Kunstneren vil være tilstede ved åpning.
I PROSJEKTROMMET:
Inger Karthum
Inger Karthums utstilling, En liten stund i tiden, som vi i samme periode viser i prosjektrommet består av video og grafikk.
Videoen omhandler nordlyset som er et av de mest intense naturfenomen som finnes, myteomspunnet og i stadig forandring. Det representerer et flyktig, men samtidig griper det så sterkt at det ”holder på oss”. Gjennom dans viser Karthum en salgs ur-livslyst, fandenivoldsk, men også fortvilet. Vi er en del av naturen, men likevel på siden, bevisst vår egen eksistens, våre begrensninger, men ikke alltid våre enorme muligheter. Dansen blir dermed en hyllest til menneskets yteevne og skal sammen med nordlyset gi et optimalt uttrykk. Nordlyset er filmet av Morten Skallerud, musikken er av Svein Olav Blindheim, teksten av Gunnar Kopperud og dansen av Asmund Grinaker.
Inger Karthums grafiske uttrykk er datagrafikk og etsninger. Hun kombinerer også video med grafikk. I hennes nye arbeider har hun tatt i bruk tidligere tiders estetikk, høytiden og den myke langsomheten som en kontrast til vår tids overfokusering på dokumentasjon.
Inger Karthum er født i Narvik i 1952. Hun var festivalkunstner på Vossajazz i år og hun har deltatt på en rekke separat- og kollektivutstillinger i Norge og i utlandet.