Inger Sitter: Uten tittel - Litografi, 97 x 123 cm.

Inger Sitter
Litografi
6. april – 28. april 2013

Les Lotte Sandbergs omtale av Inger Sitter i Aftenposten.

Det er en stor glede for Galleri Norske Grafikere å presentere Inger Sitter, en av våre fremste billedkunstnere. Til denne utstillingen har Sitter laget litografier i storformat opptil 100 x 120 cm, som er helt nye av året. Dette er hennes første separatutstilling i Norske Grafikere.

Sitter fant sitt nonfigurative formspråk i 1950-årene, og spilte en sentral rolle ved gjennombruddet for den såkalte lyriske eller naturbaserte abstraksjon i norsk kunst. Med sin ekspresjonistiske abstrakte forankring markerte hun et brudd i norsk kunsthistorie og banet vei for modernismen her til lands. Samtidig utmerket hun seg tidlig på den internasjonale kunstscenen.

Gjennom sin rå og umiddelbare uttrykksform viser Inger Sitter en åpenbar forbindelse til ekspresjonismens estetikk. Hennes fascinasjon for svaberg og stein danner et gjennomgående bakteppe i bildene, som med sin valørrikdom og kraftfulle koloritt, samtidig berører de indre krefter. Assosiasjonene går til det flyktige, både i menneskesinnets bevegelser og naturens stadige skiftninger.

Det er absolutt forskjell på maleri og grafikk, men jeg lærer av maleriet når jeg lager grafikk og vise versa, sier Inger Sitter, som bevisst drar nytte av de maleriske kvalitetene som ligger latent i grafikken. Hun arbeider med tykk tusj og sparkel på litosteinen, først spontant og siden organisert, slik at energien tøyles i en strengere komposisjon.

Inger Sitter ble født i 1929. Hun debuterte i Trondhjem kunstgalleri som 13-åring og kom inn på Statens Kunstakademi da hun var 15 år, som den yngste eleven noensinne.

Sitter har i alle år vist et stort sosialt engasjement gjennom sitt arbeid med å bedre kunstnernes kår og hun spilte en avgjørende rolle da garantiinntekten ble innført i Norge. Hun har også hatt en rekke tillitsverv, blant annet som styremedlem i Nasjonalgalleriet.

Inger Sitter har mottatt flere høythengende priser, i 1998 ble hun utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden og i 2010 ble hun forfremmet til Kommandør av St. Olavs Orden. I 2011 ble hun tildelt Norsk Kulturråds ærespris, der juryens begrunnelse var: Inger Sitter er Norges største nålevende kvinnelige billedkunstner. Som en av våre tidligste modernister har hun vært med på å flytte grenser for det moderne kunstbegrep i Norge.