Jan AF Kolstad

Reise i svart

9. april – 3. mai 2009

Jan AF Kolstad - fra utstillingen

Jan AF Kolstad viser i  sin utstilling «Reise i svart» sin kjærlighet til kobbergrafikk. Hans første møte med den svarte grafiske streken var på California College of Arts and Crafts på 60-tallet.  Etter å ha jobbet med flerfargetrykk på 70 og 80-tallet, gjorde en opplevelse i jungelen i Guatemala midt på 90-tallet sitt til at sort ble uttrykket for møtet mellom mørket utenfor og mørket innenfor. Strukturer, valører og flater i svart og gråtoner i samspill med papirets renhet, viser lyset i mørket og mørket i lyset.

Kolstads arbeider besitter en poetisk virkelighet.  Mediet er vesentlig for arbeidets skapelsesprosess.  Bildene er legemliggjøringen av etsningens natur, den fysiske prosessen hvor platen er bygget ut av ødeleggelse; syrens bitt, nålens kutt og til sist forandringen gjennom  skraping, mykgjøring, pussing mens kunstneren gjenhenter lyset.

En mangeårig interesse for asiatisk kunst og filosofi reflekteres også i arbeidene.  Med utstillingen «Reise i svart» inviterer Jan AF Kolstad publikum med på reisen.

Jan AF Kolstad er født i 1943 og bor og arbeider i Horten.  Han er utdannet ved SHKS, og ved California College of Arts and Crafts .  Han har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland og deltatt på flere gruppeutstillinger.  Han er innkjøpt av bl. a. Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo kommune m.m.  Han underviser ved Asker Kunstskole.