Lars Aurtande
Betraktninger fra en stubbe

9. august – 2. september

 

Yggdrasil er i norrøn mytologi symbolet på verden og livet. Stubben er i mine øyne et dystopisk symbol på hva vi har i vente.

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til utstillingen Betraktninger fra en stubbe der Lars Aurtande viser en serie nye silketrykk. Inspirert av likhetene mellom naturen og det menneskeskapte inviterer han oss inn i sitt univers der han setter spørsmålstegn ved virkeligheten med sitt humoristisk formspråk.

Når satt du sist på en trestubbe?
Er det lenge siden du holdt rundt en trestamme?
Kjente du den ru barken klø mot huden og følte deg i ett med naturen?

Lars Aurtandes kunstnerskap er et univers som kan sammenlignes med et ukjent skogslandskap. På skogbunnen mellom greiner og planter åpner det seg en verden som avdekker historier om dyr og fabelvesener. Aurtandes fortellinger gir ikke svar, men vekker undring hos betrakteren. Vi setter spørsmålstegn ved hva som har skjedd og hva som kommer til å skje. Hans oppfattelse av en verden full av krig og konflikter står i kontrast til den vakre eventyrskogen han finner inpirasjon i. Ved å bruke disse motsetningene blander han sammen innviklede kabelkoblinger og rotsystemer i trær, eller rørene i et ventilasjonssystem og tarmsystemet i kroppen.

Trestubber – disse flotte skogsskulpturene som soppbevokste blotter seg mot oss. Åpne, halshugde trær som strekker seg opp fra bakken som om de gisper etter luft. Det glatte runde snittet med årringene som røper treets alder, mot den grove værbitte barken. Kontrasten mellom det naturlige og det tydelige sporet av menneskelig interaksjon med naturen er svært symbolsk og tydelig.