Fraud Medium # 21. Silver gelatin print på baryttpapir, 150 x 100 cm

Lars Morell
Fraud Medium
31. januar – 24. februar 2013

– Hva ser du når du ser et bilde på veggen?

Lars Morell er opptatt av hvilke opplevelser man får i møtet med et bilde og har utforsket hvordan teknikk kan brukes til å forføre betrakteren.

På denne utstillingen viser han en serie med analoge svart-hvitt fotografier, inspirert av illusjonisme og beat-poesi.  Overdimensjonerte plakater som presenterer korte, gåtefulle tekster projisert inn i røyk.

Morell eksperimenterte med ulike teknikker før han endte opp med den gamle trykkemetoden
Silver gelatin printing, som har sin opprinnelse fra 1870-tallet. Den avanserte fotoprosessen tar i bruk sølvgelatin som lyssensitivt materiale og bildene fremkalles i tradisjonelt mørkerom. Fra den opprinnelige tanken om å lage silketrykk, valgte han alle de omveier han kunne ta for å oppnå riktig format, oppløsning og fargegjengivelse.

Utstillingstittelen «Fraud Medium» henspiller på de tvetydighetene som gjenspeiles i bildene, både gjennom form  innhold. Ved å opphøye plakaten til sitt ytterste – som originalarbeider med en størrelsesorden på 150 x 100 cm – leker Morell med paradokser og forventninger til et gitt medium. Samtidig refererer bildene til illusjonismen og okkultismen, med sine gåtefulle fenomener. Derfra er det lett å trekke paralleller mellom kunstneren og magikeren eller illusjonisten, i deres streben etter ‘– og evne til å forføre publikum.

Lars Morell er født 1980 i Kristiansand og er utdannet ved Statens Kunstakademi fra 2001-05. Han bor og arbeider i Oslo og Paris. Morell har hatt flere separatutstillinger de siste årene, i tillegg til å delta på en rekke gruppeutstillinger i inn- og utland.  I Oslo var han sist aktuell på Galleri GAD i 2010, og i fjor stilte han ut på Galerie Nivet-Carzon i Paris.

Hans neste store separatutstilling finner sted på Palais de Tokyo i Paris som åpner 25. februar 2013, og han har i år mottatt det prestisjetunge Pollock-Krasner Foundation’s Grant, New York.