Magne Furuholmen – Counteractions. Monotypi / olje på lerret, 78 x 98 cm inkl. ramme (2015)

Magne Furuholmen og
Lars Saabye Christensen

Marginalia

4. februar – 28. februar 2016

 

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 4. februar kl. 18.00. Utstillingen åpnes av Norske Grafikeres styreleder Anders Kjellesvik.

Norske Grafikere har gleden av å presentere utstillingen Marginalia, et samarbeid mellom billedkunstner Magne Furuholmen og forfatter Lars Saabye Christensen.

 

‘Marginalia’ defineres som notater i margen på et dokument eller en bok – foretatt av forfatteren selv eller andre. Ofte er dette håndskrevne kommentarer eller skisser som belyser eller kontrasterer en tekst. Begrepet ‘Marginalia’ har en lang og ærefull tradisjon helt tilbake til oldtidens skrifter, og slike notater har i enkelte tilfeller radikalt endret forståelsen av historiske dokumenter.

Denne utstillingen består av en serie fargesterke og poetiske verk, og inneholder et unikt kunstnerisk samarbeid mellom Magne Furuholmen og Lars Saabye Christensen i grenselandet mellom billedkunst og litteratur. Samarbeidet består av monotypier og grafikk gitt en form som kan minne om oppslag eller sider fra en ikke utgitt ‘artist-book’, der Saabye Christensen har bidratt med det han selv kaller ‘hjemløse setninger’ – håndskrevne munnhell og poetiske slagord som Furuholmen har sammenstilt med billed-elementer og annen tekst, og bearbeidet dette om til et grafisk formspråk der begge parter fremstår som likeverdige.

 

Magne Furuholmen (f. 1962) har i mange år jobbet multidisiplinært med bl.a. maleri, grafikk, keramikk, glass og installasjoner, i tillegg til hans karriere som musiker i bandet A-ha. Han fikk sin kunstneriske skolering som elev av Kjell Nupen. Han er representert i samlingene til blant andre Norsk Kulturråd, Henie Onstad Kunstsenter og Bibliotheque Nationale de France.

Lars Saabye Christensen (f. 1953) er en prisbelønnet forfatter. Han debuterte i 1976 med boken Historien om Gry, og har siden utgitt diktsamlinger, noveller og romaner. Romanene Beatles (1984) og Halvbroren (2001) regnes blant hans største suksesser. Han har vunnet en rekke priser bl. a. Tarjei Vesaas debutantpris, Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris.

Magne Furuholmen har komponert og spilt inn originalmusikken til filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman Beatles.