Magne Rygh
Grafikk
8. oktober – 30. oktober 2009

Magne Rygh - Operapassasjen. Litografi, 80 x 35 cm

Galleri Norske Grafikere har gleden av å presentere Magne Ryghs utvalg av grafiske arbeider fra 1970-årene til i dag. Magne Ryghs motiver er fra storbyene, der farten, larmen og det hektiske livet ble sentrale elementer i bildene.

Magne Rygh har hele tiden hatt byen som sitt motiv. Han sier «jeg er oppvokst på landet, derfor har jeg alltid vært fascinert av byer. Jeg både elsker og hater Oslo». Han bruker fotografiet som utgangspunkt for sine bilder, men «jeg må alltid rive i stykker fotografiet». Det er aldri selve motivet som er det viktige, det er kun et hjelpemiddel til å fremstille en idé. Spenningsforholdet mellom dokumentasjon og subjektiv skildring blir en utfordring. Charles Baudelaire etterlyste «det foranderlige, flyktige og usikre ved det moderne liv».

Magne Rygh er født i Steinkjer i 1947, men bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Statens Håndverk- og Kunstindustriskole i 1972, og ved Statens Kunstakademi i 1977. Han er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd, Fredric Weismann Collection, Los Angeles USA, Lillehammer Kunstmuseum, samt en rekke bedrifter som Statoil, DnB, Norsk Hydro m.m. Han har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Som Galleri Hornemann i Trondheim, Oslo Kunstforening, Galleri Stenhusgården i Linköping, Wang Kunsthandel i Oslo, Kunstnerforbundet Lillehammer Kunstmuseum m.m. Hans utsmykkingsprosjekter er mange og varierte som Møre og Romsdals Distriktshøgskole, Biltilsynet, Lille Tøyen Sykehjem, Statoil, Forskingsparken Blindern for å nevne noen.