Magne Vangsnes

Fjorten monotypiar og ei kvit bok

17.11. – 17.12. 2017

 

Norske Grafikere har gleden av å presentere utstillingen ’Fjorten monotypiar og ei kvit bok’ av Magne Vangsnes. Arbeidene er et resultat av arbeidsopphold i Barcelona gjennom mange år og representerer deler av produksjonen hans gjennom de siste tre årene.

Inspirasjonen til Vangsnes ligger i spansk modernisme, særlig byen Barcelona med sin dramatiske historie og spor av levd liv er en viktig kilde til arbeidet med denne utstillingen. Arkitekturen og fargene i byen, fra det mørkeste mørke til det lyseste lyse kommer til uttrykk i monumentale monotypier. Vangsnes viser også en hvit bok. Ved å benytte finknust hvit marmor får han det hvite til å være hvitt samtidig som det er mulig å oppleve et uttrykk. Teksten i boka består av 6 tekstlinjer over 6 sider på nynorsk og katalansk, tekster Vangsnes selv har skrevet om sitt forhold til byen.

De abstrakte monotypiene er skapt på trykkebordet i pressa, og er blitt til gjennom utallige overtrykk på fuktig papir med plateelement svertet inn med dyptrykkssverte. Her oppstår det Vangsnes beskriver som ’en kamp mot klokka for at papiret ikke skal tørke ut før komposisjonen og alle trykkeprosessene er gjennomført’.

Magne Vangsnes (f. 1945) bor og arbeider i Vangsnes, Sogn og i Spania. Han er utdannet tegnepedagog på Stord lærarskule, og har vært høgskolelektor ved Statens Høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen. Han har stilt ut ved blant annet Sogn og Fjordane Kunstmuseum; Espai Doga, Barcelona; Nordic Five Arts, San Fransisco, USA og Bergen Kunsthall. I tillegg har han gjort en rekke land art-prosjekter og offentlige utsmykningsoppdrag og kommisjonsarbeid. Han har vært medlem av Den Nasjonale Stipendkomite, leder av Den Nasjonale Jury og er i dag styreleder i Foreningen Norske Grafikere.