Mattias Härenstam. Seinere den kvelden. Tresnitt. 71 x 106

Mattias Härenstam
Rekonstruksjon
6. februar – 2. mars 2014

Galleri Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til utstillingsåpning med Mattias Härenstam torsdag 6. februar kl. 18.00.

Med utstillingen Rekonstruksjon utforsker Härenstam kontrollbegjæret og situasjoner der kontrollen går tapt. Når det undertrykte kaoset kommer til overflaten og alt det vi tror på mislykkes. Hva skjer da?

Verkene refererer til ulike situasjoner, men er knyttet til den samme underliggende tematikken. Fra omveltende, traumatiske episoder i skandinavisk samtid, som drapet på Olof Palme i 1986 og hendelsen på Utøya 22. juli 2011, til kunstnerens personlige opplevelser rundt farens selvmord i 2001.

Kortfilmen Rekonstruksjon omhandler dette selvmordet og forløpet rundt hendelsen, gjenskapt med utgangspunkt i politirapporter og intervjuer. En rekonstruksjon av en familietragedie i den skandinaviske velferdsstaten. Filmen har vært vist på flere internasjonale filmfestivaler og ble nominert til Amandaprisen i kategorien beste norske kortfilm i 2013.

Härenstam kombinerer ulike medier som han ofte arbeider med parallelt; skulptur, installasjon, video/ film og tresnitt. På denne utstillingen presenterer han en serie tresnitt med historiske referanser og skulpturinstallasjonen “Frykten for å mislykkes”, i tillegg til den nevnte kortfilmen.

Utstillingen reflekterer kunstnerens skandinaviske tilhørighet på flere plan, fra formspråk og materialbruk til det rent tematiske.

Mattias Härenstam er født i 1971. Han er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen (1992-96) og Städelsschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste, Frankfurt a. M. (1995). Han er for tiden aktuell med en utstilling ved Art Claims Impulse i Berlin, Tyskland. De siste to årene har han blant annet stilt ut ved Luleå Kunsthall i Sverige, Trafo Kunsthall i Asker og Kunstnerforbundet i Oslo.

Les mer på Mattias Härenstams hjemmeside: www.mattiasharenstam.com