Nicolai Schaanning Larsen
31. mars – 26.april 2011
No Man´s Land: Too Big to Be Small But Too Small to Be Big

Schaanning_LarsenInvitasjon

Galleri Norske Grafikere er stolte over å presentere den første separatutstillingen i vårt galleri med arbeider av Nicolai Schaanning Larsen.

Schaanning Larsen viser installasjoner og skulpturer som henter inspirasjon fra moderne retninger i billedkunsten som popkunst og minimalisme, samt populærkulturelle og kommersielle fenomener som billboards og reklameplakater. Schaanning Larsen arbeider med andre ord i et formspråk, som i dag spiller en viktig rolle på den internasjonale kunstscenen, ofte kalt post-minimalisme.

Schaanning Larsen ønsker å utforske hva som skjer når reklame fra kommersielle selskaper og myndigheter blir ribbet for sine opprinnelige budskap og slik, på en overraskende måte, blir brakt til taushet. Hva skjer for eksempel når man stjeler et “Adshel” fra en T-banestasjon, demonterer det og reinstallerer det som en serie abstrakte skulpturer i gallerirommet?

Flere av Schaanning Larsens arbeider henspiller på den såkalte décollage-teknikken som blant annet har vært brukt av franske nyrealister på 1960-tallet, som Pierre Restany og Jacques Villeglé. Denne teknikken
består i at plakater henges opp, for så å rives ned igjen, slik at kun fragmenter står igjen, som danner abstrakte mønstre. Disse mønstrene symboliserer de destruktive kreftene i moderne underholdningsindustri, men også den kreative kraften som kjennetegner det visuelle landskapet i moderne storbyer.

Ved å fremstå som både hærverkliknende angrep og som stillferdige monumenter, rommer Schaanning Larsens arbeider så vel en kritikk av propagandaapparatet til moderne forbrukskultur, som kimen til en egenartet moderne poesi. Arbeidene bærer med andre ord i seg både en flørt med, og en avvisning av den moderne forbrukskulturen.

Tittelen på utstillingen er hentet fra moderne businessjargong, og henspiller på selskaper som ikke har noen klar posisjon i markedet, og dermed har stor sannsynlighet for å bukke under. De er for små for å være “store” og for store til å være “små” og befinner seg slik sett i et ingenmannsland som både er usikkert og udefinerbart, men også svangert med et uforutsigbart potensial.

Nicolai Schaanning Larsen er utdannet ved Central St. Martins College of Art og London College of Printing. Han har stilt ut ved blant annet Project One, San Francisco, Deitch Project, New York, Gallery 330, San Francisco, Agnes Amstaff og UKS, Oslo. Han er kjøpt inn av flere norske og internasjonale private samlere.

For mer informasjon og bilder se www.nslarsen.com.