Ole Lislerud
ÆØÅ

13. september – 7. oktober

 

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til utstillingen ÆØÅ. Ole Lislerud fyller gallerilokalene med monumentale arbeider laget med kinesisk blekk på håndlaget rispapir. Ved å abstrahere den kjente kalligrafiske teknikken skaper han et visuelt uttrykk som like gjerne kan oppfattes som bilde eller skrift.

Fra Lisleruds første store offentlige utsmykninger til utstillingen som nå vises hos Norske Grafikere går det en rød tråd basert på skrift, tegn og symboler. Utstillingen har en direkte bakgrunn i utsmykkingsprosjektet TEIKN, (2000) ved Ivar Aasen Tunet – Nynorsk Kultursentrum i Ørsta, som skulle plassere det nynorske språket i et internasjonalt perspektiv. Det var i denne sammenhengen Lislerud først tok i bruk tegnet Æ for å uttrykke en særnorsk kulturell identitet.

Et begrep Lislerud refererer til i sine arbeider er Cultural Reinvention / kulturell nyvinning. Forstålesen av dette begrepet ligger for ham i behovet for å skape noe nytt når ulike kulturer møtes. Interressen for språk og identitet kan spores til Lisleruds egen bakgrunn. Han er født i Sør-Afrika under Apartheid, og har i oppveksten bodd på tre forskjellige kontinenter. Fra ung alder sjonglerte han mellom fire språk; engelsk, afrikaans, isizulu og norsk. Nå er han opptatt av en kontemporær identitet i sitt visuelle uttrykk.

Hos Norske Grafikere viser Lislerud tre arbeider, som måler opptil 10x2m, laget i 2018 ved TreeArt Museum i Soungjuan i Beijing. Lisleruds fremgangsmåte i produksjonen av disse arbeidene er en performativ prosess. Med mopper, koster og nal i store formater skaper han abstrakte komposisjoner som har lite å gjøre med det man tradisjonelt forbinder med kalligrafi.

 

I tillegg til å delta på en rekke gruppe- og soloutstillinger i inn- og utland har Ole Lislerud (f. 1950) gjort seg spesielt bemerket gjennom større utsmykningsoppdrag. Bl.a. i Oslo Tinghus, Joint Warfare Centre i Stavanger, Teologisk fakultet Universitetet i Oslo, Næringslivets Hus NHO i Oslo, Telenor i Bergen, Tukthuskvartalet i Oslo, NTNU Teknologibygget i Trondheim, International Sculpture Project Foshan China og Universietet i Bodø. Lislerud bor og arbeider i Oslo, Moss og Italia.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]