Ove Stokstad og Herman Hebler

Rytme og repetisjon

10. januar – 2. februar 2019

Velkommen til vernissage torsdag 10. januar kl. 18. Hege og Peter Stokstad spiller musikk sammen med Frode Thorjussen.

I 2019 feirer Norske Grafikere 100 år. For å markere starten på jubileet er vi stolte over å presentere utstillingen «Rytme og repetisjon», en minneutstilling som hedrer Ove Stokstad og Herman Hebler; to fremtredende konstruktivister som har hatt stor betydning for norsk samtidsgrafikk. Utstillingens tittel spiller på henholdsvis Stokstads inspirasjon og påvirkning fra jazzmusikken, og Heblers bruk av repetisjon i sine billedkonstruksjoner. Ove Stokstad og Herman Hebler er begge utnevnt til æresmedlemmer i Norske Grafikere, i henholdsvis 2004 og 1992.

Utdrag fra katalogen som er utgitt i forbindelse med utstillingen, skrevet av Anny Bo Fremmerlid:

«Herman Hebler (1911-2007) og Ove Stokstad (1939-2018) møttes første gang under jazz-festivalen i Molde i 1970, da Hebler var festivalutstiller og Stokstad sto på konsertprogrammet. Det var et møte som kom til å gi gjenklang i dem begge for resten av livet. Stokstad og Hebler representerer på en helt spesiell måte det store skiftet i norsk grafikkhistorie både i forhold til grafisk medium og bildespråk. De rendyrket serigrafiet og kommuniserer med oss ved hjelp av klare fargeflater og geometriske former. Her ligger kunstverkets originalitet og kraft. Det er ikke slik at Hebler og Stokstad griper bakover for å oppholde seg i en fortid. Snarere er det slik at det geometriske formspråket stadig har sin opplagte plass og berettigelse i en verden som fortsatt gir legitimitet til det konstruktive uttrykket. Som kunstnere har de flere fellestrekk og spiller på de samme formale strengene, men de er på ingen måte identiske i sine uttrykk.»

 

Alle trykkene fra utstillingen er tilgjengelig på nett. Dersom ikke annet er avtalt blir trykkene sendt etter at utstillingens slutt.

Ove Stokstad i nettgalleriet.
Herman Hebler i nettgalleriet.