P.S. Bergdahl - Ocean View, silketrykk 50 x 70 cm. Del av Serien Space is the Place.Permanent / Soluble:

Ung Norsk Samtidsgrafikk #IV

4. august – 21. august 2016

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til åpningen av gruppeutstillingen «Permanent / Soluble: Ung Norsk Samtidsgrafikk # IV» på torsdag 4. august kl. 18.00. Utstillingen åpnes av Anders Kjellesvik.

Med: P.S. Bergdahl (Patrik Berg og Stein Are Kjærås Dahl), Julie Ebbing, Stein Fjelldal. Trude Johansen, Sarah Vajira Lindström, Rebecca S. Onstad, Elin Rødseth og Hege Cathrine Thoresen

Grafikkfaget, i likhet med kunstfeltet for øvrig, befinner seg i brytningen mellom det bestandige og det oppløselige, mellom det statiske og det flyktige: permanent / soluble. Kanskje er det de unge, nyutdannede kunstnerne som føler på dette mest: hva skal læres og hva skal skapes? Hva skal videreføres og hva skal glemmes? Det finnes mange helt forskjellige løsninger på denne grunnleggende problemstillingen. Felles for de grafikerne som stilles ut i denne utstillingen er at de jobber med klassiske grafiske teknikker, enten rendyrket eller som blandingsteknikker, men manifestert i uventede materialer og sammenhenger.
Utstillingen setter fokus på unge kunstnere som arbeider med grafikk som sitt primære utrykk eller som eksperimenterer og videreutvikler begrepet og sjangeren. De arbeider innenfor et vidt spekter av uttrykksmåter og teknisk utførelse, fra det taktile, det følsomme til det ekspressive.

I forbindelse med Norske Grafikeres 90-års jubileum i 2009 viste vi utstillingsserien «Ung Norsk Samtidsgrafikk». Med denne nye utgaven av serien ser vi fremover mot Norske Grafikeres 100-jubileum i 2019. Da vil nye kunstneriske impulser i møte med eldre grafikktradisjoner være en viktig tematikk. I 2017 vil Norske Grafikere fortsette sitt fokus på gruppeutstillinger i utstillingsprogrammet.

Om kunsterne:

P.S. Bergdahl
Kunstnerduoen P.S. Bergdahl består av Patrik Berg og Stein Are Kjærås Dahl. De viser deres samarbeidsprosjekt Space is the Place, bestående av en serie silketrykk med tekstuelt utgangpunkt.

“Space is the Place undersøker propagandaposterens relevans som kunstuttrykk i 2015, uventede visuelle kvaliteter som kun kan oppstå gjennom samarbeid, samt det analoge silketrykkets visuelle potensiale.”

Patrik Berg (f. 1982) har en master i grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo og en bachelor i grafikk fra Kunsthøgskolen i Bergen. Han her deltatt i utstillinger på bl.a. Podium (Oslo), Kungsbacka konsthall og Grafiska sällskapet (Stockholm).

Stein Are Kjærås Dahl (f. 1980) har en master og bachelor fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han her deltatt i utstillinger på bl.a. Podium (Oslo), Galleri Seilduken (Oslo) og T-Gallery (Bratislava).

Julie Ebbing
Jule Ebbing jobber med tresnitt hvor motivene ofte har ett rått og humoristisk uttrykk. I denne utstillingen presenterer hun en skulpturell installasjon formet som intet mindre enn en utedo, der både innsiden og utsiden blir brukt som tresnittplate og gallerivegg.
Julie Ebbing (f. 1985) har master og bachelor i grafikk fra Kunsthøyskolen i Oslo. Hun har deltatt i utstillinger på bl.a. Galleri Seilduken og Trondheim Kunstforening.

Stein Fjelldal
Stein Fjelldal jobber med hovedfokus på tresnitt, både som trykte blad og som utrykket plate.

“Sentralt i arbeidene mine ligger i detaljarbeidet og det å skape dybde/volum i en flat plate ved å skjære frem lyset, og jeg prøver å gi hvert bilde sitt særpreg, med hver sin blanding av form, bevegelse og mer eller mindre figurative elementer, med håp om å skape undring og fange nysgjerrigheten til betrakteren, og det kan være opp til betrakteren å tolke innholdet.”

Stein Fjelldal (f. 1983) har en master i grafikk ved Kunsthøyskolen i Oslo, i tillegg til utdanning fra Norges Kreative Fagskole og Strykejernet kunstskole. Han har deltatt i utstillinger på Galleri Format, Galleri Darbu og Galleri Seilduken.

Trude Johansen
Trude Johansen arbeider med tresnitt, og i denne utstillingen viser hun arbeidet Which side does an object turn toward dreams? Den består består av tresnittplater det alt er kapp fra renoveringen og oppussingen av et gammelt hus.

“Woodcut has a visual and a spatial potential. It can be both a physical wall, a building object, a relief, a topographic landscape and it is an imprint, a reproduction of something else, an image, a character or a word.”

Trude Johansen (f. 1981) har en master i grafikk ved Kunsthøyskolen i Oslo. Hun har bl.a. stilt ut på ROM for kunst og arkitektur i Oslo og Kode 1 i Bergen.

Sarah Vajira Lindström
Sarah Vajira Lindström jobber i grenselandet mellom tekstil, tegning og grafikk. Samspillet mellom repeterende strukturer og små avvik eller variasjoner er et viktig element i hennes verker.

“Jeg arbeider med store, repetitive og tidskrevende håndtegninger som jeg overfører til trykk. Motivene utgår fra enkle former som streker, prikker og ruter, repetert i en struktur og etter selvpålagte restriksjoner som “lokker” frem det ukontrollerbare; de små avvikene og ujevnhetene som går på akkord med strukturen og som oppstår når en arbeider for hånd med noe monotont over lang tid.

Den lange prosessen for å arbeide frem og forberede motivet står i sterk kontrast til selve trykkingen, da alt gjøres på noen sekunder. I denne raske trykkprosessen oppstår det også subtile variasjoner. Millimeterendringer i trykkets plassering, nyanser i fargen og små endringer i hvor mye kraft tekstilene og papiret er spent opp med og trykket er utført med påvirker det ferdige trykket.”

Sarah Vajira Lindstöm (f. 1981) har en master i tekstil fra Royal College of Art og en bachelor i tekstil fra Central Saint Martins. Hun har nylig hatt separatutstillinger ved Kaleido Galleri i Uppsala og Soft Galleri i Oslo.

Rebecca Szabo Onstad
Rebecca Szabo Onstad arbeider med eksperimentelle prosesser som involver utskjæringer og avtrykk utført på ulike overflater, blant annet tre, papir og linoleum.

“Motivene mine har en tendens til å henspille (som oftest) på skogen og de assosiasjoner som dukker opp i den forbindelse. Ser man tilstrekkelig lenge på noe, så blir det til noe annet. Jeg ser for meg jordsmonn, mose, bark, kvister. Eller bildene som dukker opp på netthinnen når man lukker øynene i skogen og bare kjenner lukten.”

Rebecca Szabo Osnstad (f. 1985) har en master og bachelor fra Kunsthøyskolen i Oslo. Hun har deltatt på utstillinger på bl.a. Podium, Ingensteds og Galleri Seilduken.

Elin Rødseth
Elin Rødseth jobber hovedsakelig med tresnitt, monotypi, fotopolymer og kombinasjoner av disse. Grafikken som teknisk medium gir henne en distanse til motivene i arbeidsprosessen, en ambivalent fremmedgjorthet som er en viktig komponent i hennes kunstnerskap.

“Arbeidet mitt springer ut av en interesse for menneskene vi ikke har et forhold til, men som vi daglig omgis av. Statistene. De som går forbi på gaten og de som bor i samme blokk og nabolag som oss. Jeg forundrer meg over at vi hver dag velger å stole på dem. De utgjør et nettverk av relasjoner og jeg kjenner ingen av dem.

Jeg bruker statistene som motiv i arbeidene mine. Depersonaliserte skikkelser opptrer i uklare kontekster og på åpne flater. Noen steder vitner stedsbeskrivende elementer om at scenene utspiller seg i et urbant miljø. Mangelen på ytterligere beskrivelser kan bygge opp under følelsen av at figurene er fremmedgjorte og ubetydelige.”

Elin Rødseth (f. 1984) har en master og bachelor fra Kunsthøyskolen i Oslo, i tillegg til  studieopphold ved China Art Academy i Hangzhou og Accademia di Belle Arti Firenze. Hun har nylig deltatt i utstillinger ved Nasjonalgalleriet, Owen James Gallery i New York og Kunstverket Galleri i Oslo.

Hege Cathrine Thoresen
Hege Cathrine Thoresen stiller ut en rekke mezzotint-trykk i lite format, en teknikk kjent for å være tidkrevende.

“I’m drawn to the notion that light gives a visible form to hard matter. The way nature presents itself aesthetically and poetically fascinates me. This fascination leads me to investigate structures, patterns and changes. Changes that occur as part of a spontaneous process in relation to the human body or to nature. The mezzotint technique is time-consuming in itself, so I use this sense of duration to investigate the concept of time in a wider perspective, beyond my methods and materials. Lately I prefer small-scale works to achieve an intimate encounter with the viewer.”

Hege Cathrine Thoresen (f. 1986) har en master i grafikk fra Kunsthøyskolen i Oslo og en bachelor i grafikk fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Hun har nylig deltatt i utstillinger på Kunstverket Galleri på Hovedøya, Galleri Helleviktangen og Podium.