Ragna Misvær Grønstad – Hybriden på vandring Etsning

Ragna Misvær Grønstad
Et indre Sáiva

7. januar – 13. februar

 

Norske Grafikere har gleden av å presentere et utvalg nye arbeider av kunstner og grafiker Ragna Misvær Grønstad. I utstillingen Et indre Sáiva møter vi en fengslende og mystisk undervannsverden med referanser til både samfunnskritiske tenkere fra tidligere tider, og mytologiske fortellinger med rot i Misvær Grønstads samiske arv.

Utstillingstittelen viser til sáiva, en dobbeltbunnet innsjø som ifølge samisk mytologi fungerer som en portal til underverdenen sáivu, der de døde holder til. Inspirert av de samiske sjamanene kalt noaider, som takket være portalen i sáiva kunne vandre inn i underverdenen for å få kontakt med forgangne forfedre, vender Misvær Grønstad seg mot sitt indre sáiva for søke råd hos tidligere tiders tenkere. I dette indre havet sår hun frø både av filosofiske funderinger og betraktninger knyttet til lesningen av tenkere som Hannah Arendt, Gilles Deleuze og Susan Sontag. Navnene deres går igjen i titlene til tresnittene som utgjør serien Saltvannsblomster, en samling «visuelle joiker» der frøene fra Misvær Grønstads indre hav møter strek og tegning i det som har vokst frem til vakre og underfundige undervannsblomster.

Like viktig som litterære narrativer hentet utenifra er kunstnerens egne fortellinger, og da spesielt i form av en detaljrik, mytologisk verden forfattet av henne selv. Dette imaginære universet, bebodd av en rekke mytologiske vesener, fungerer som grobunn når Misvær Grønstad med streken utforsker strukturer og teksturer i den undersjøiske verdenen som kommer til syne i de utstilte trykkene. Den monumentale akvatinten Hybriden på vandring viser helten i fortellingen, et vesen med potensiale til å stoppe den fryktede monsterfisken som spiser på virkelighetens vev så sakte at det ikke oppdages. Vevere reparerer skadene, men det som trengs for å redde virkeligheten er noen som kan fjerne monsterfisken, en som i stedet for å flyte med strømmen bruker sin handlekraft til å gjøre en forskjell. I skapelsen av dette universet er det samfunnets reaksjon på kriser og trusler etter at sjokket har lagt seg, som fungerer som inspirasjon. Misvær Grønstad tenker spesielt på fascismens smygende tilværelse og vår aksept for ekstreme holdninger i samfunnet.

Kunstneren bærer med seg perspektivet om at vår samtid en dag skal bli til fortid, og at vi en dag skal bli forfedre. Med en engasjert og politisk kunst ønsker Misvær Grønstad å dele noe om hvordan det er å være menneske i hennes samtid, å skape en visuell fortelling som vil overleveres til fremtidige generasjoner, slik tidligere generasjoner har inspirert henne selv.

Ragna Misvær Grønstad (f. 1984) har en MFA i Medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og har de siste årene hatt utstillinger hos Kunsthall Trondheim, Bodø Kunstforening (2017) og Galleri Bodøgård (2020).

Formidling i utstillingen

Intervju med Ragna Misvær Grøsntad

I sitt kunstnerskap inviterer Ragna Misvær Grønstad oss med inn i en verden der samtid og fortid samtaler med hverandre gjennom utallige referanser til litteratur, filosofi, politikk og samisk kultur. Kunstnerisk rådgiver Ingrid Holden har tatt en prat med henne for å grave dypere ned i det rike tankeuniverset som ligger til grunn for arbeidene som utgjør utstillingen Et indre Sáiva hos Norske Grafikere. Les hele intervjuet her.

Kunstnersamtale

Onsdag 3. februar inviterte vi til en kunstnersamtale mellom Ragna Misvær Grønstad og forfatter Kathrine Nedrejord. Liisa-Rávná Finbog, stipendiat – Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, ledet samtalen.
Kunstersamtalen hos Norske Grafikere var en del av markeringen av den Samiske nasjonaldagen i samarbeid med Samisk Hus i Oslo. Se samtalen her:

Miniomvisninger

Se korte omvisninger i Ragna Misvær Grønstads utstilling og bli mer kjent med hennes prosjekt og kunstnerskap: