f.v.: Rita Marhaug. fra serien Predator. Dyptrykk. 30 x 40 cm. fra serien Horisont. Fotobasert dyptrykk og monotypi. 75 x 112 cm

Rita Marhaug

Føl tanken, tenk følelsen

7. mai – 29. mai 2016

Norske Grafikere har gleden av å presentere utstillingen Føl tanken, tenk følelsen av Rita Marhaug. Marhaug er kjent for sin fotobaserte grafikk, samt sine performancer der ulike væsker ofte inngår. Denne utstillingen viser bilder og objekter. Utstillingstittelen peker på kunstens potensiale som både forfører og refleksjonsrom.
Velkommen til utstillingsåpning lørdag 7. mai kl. 13.00. Utstilingen åpnes av Victoria Browne.

Tre bildeserier er representert i utstillingen: Horisont, Hemoglobin / Klorofyll og den nye Predator. Sistnevnte serie viser eventyraktige, barokkinspirerte motiver av mennesker og dyr. Store hunder, en hare og en spurv, alt omkranset av en gigantisk minkpels i en vinterskog. Venn eller fiende, menneske eller dyr, liv eller død: tilværelsen vår består av en rekke paradoks som utfordrer oss daglig i små og store gjøremål. Trykkene er laget som bilderuter langs en linje, i ulike lengder.

Serien Horisont arbeider med hvordan horisonten betegner møtet mellom himmel og hav, eventuelt land i det fjerne. Vi vet også at dette utelukkende er en realitet fra vårt eget ståsted, en illusjon fra avstand. Horisonten er ikke et faktisk sted. Denne serien har tre ulike format, der noen er koblet sammen to og to og noen i større grupper. Lakkelementene i noen av bildene, i klare skinnende farger, har kommet til som et resultat av ønsket om å føye sammen langsomme og raske prosesser, men også to ulike praksiser i Marhaugs kunstnerskap: bilde og performance.

I tillegg til disse bildene vises to nye arbeider: en gigantisk oljeskvett som dekker deler av rommets vegg og gulv, og en minkpels kler galleriets fondvegg.

Rita Marhaug (f. 1965) har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Bergen og en bachelorgrad i kunsthistorie fra Universitetet i Bergen. Hun har hatt en rekke separatutstillinger siden begynnelsen av 90-tallet, bl.a. ved Trykkeriet i Bergen, Galleri Kunstverket, og Galleri Norske Grafikere. Hun har også vært professor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen.