Siw Lurås - Organisme 3

Siw Lurås

Grafikk

11. mars – 2. april 2006

Kunst skal berøre, sier Siw Lurås og foretrekker at bildene skal snakke for seg selv. Med enkle uttrykk skaper hun kunst som tar tak i betrakteren.

Galleri Norske Grafikere har gleden av å presentere Siw Lurås’ nye grafiske arbeider som er laget i løpet av de tre siste årene.

Siw Lurås’  grafiske arbeider gir et umiddelbart og sanselig inntrykk. Hennes enkle former beskriver tankens rom og forholdet mellom ideene og verden. Bildene formidler dette med et poetisk, undrende og renskåret billedspråk. Fargen kommer alltid først, det er den som bærer bildet sier Lurås. På denne måten skaper hun kunst som tar tak i betrakteren slik at det oppstår en kommunikasjon. Det modernistiske uttrykket er lavmælt. Man må stoppe opp og ta seg tid til refleksjon, meditasjon og fantasi. Hennes måte å bearbeide enkle former stimulerer dermed betrakteren til å se på virkeligheten fra nye perspektiver.

Siw Lurås tilnærmer seg det grafiske utrykket med lekenhet og presisjon. Hun jobber i serier og forfølger temaet til det er oppbrukt. Hun velger å stå fritt når det gjelder valg av teknikker, men bildene uttrykker en forkjærlighet for koldnål. Lurås bruker ofte “gamle” kobberplater, og skjærer dem til i ønsket form, slik at det skapes nye uttrykk med en særegen stofflighet i seg.

Siw Lurås er født i Sverige i 1940, men bor og arbeider i Oslo. Siw Lurås beskriver seg selv som en fornorsket svenske med ett bein i Norge og ett i Sverige Hun har sin utdannelse fra Gøteborgsuniversitet, Konstvetenskapliga Institutionen og fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, Institutt for Radér og Litografi.

Lurås har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland de siste årene. Hun er bl.a. innkjøpt av Nationalmuseet i Stockholm og Statens Konstråd i Sverige. Hun vant Kunstklubbens pris for beste grafiske arbeid på Høstutstillingen i 2004.