Detalj: Solveig Landa – Å folde eit fartøy. Monotrykk, 120 x 180 cm

Solveig Landa
Å folde eit fartøy

28. mai – 3. juli

Norske Grafikere har gleden av å vise en serie nye arbeider av Solveig Landa i utstillingen Å folde eit fartøy. I gallerirommet konfronteres store monotrykk i pastellfarger med mindre, skulpturelle elementer i et abstrakt og referansetett motiv-vokabular.

Dynamikk i de nære relasjoner er en tilbakevendende tematikk i Solveig Landas kunstnerskap. I utstillingen Å folde eit fartøy er det mor-datter-relasjonen, og mer spesifikt Landa og hennes datters felles opplevelse av å pusse opp en vaklevoren campingvogn fra 1980-tallet, som står i sentrum. Det som var planlagt som en forsiktig overhaling endte opp med at mor og datter gikk løs på fartøyet med vinkelsliper og rå makt helt til de kunne dra restene fra hverandre med bare nevene. Symbolikken i å ødelegge noe for så å sette det sammen igjen ble til idéen om Å folde eit fartøy, der skjørheten i menneskelige forhold – som til stadighet rives ned og må bygges opp igjen – står i sentrum.

En viktig del av Landas kunstneriske prosess består av å bearbeide tilsynelatende banale hverdagsobjekter. Den fysiske nedrivingen av vogna oppmuntret henne til å utforske formene og overflatene med et utstillingsprosjekt i mente, noe som resulterte i at de avskårne metalldelene fra campingvogna ble til trykkplater i forskjellige materialer og former. Når en kommer tett på de ferdige trykkene blir en oppmerksom på rutenettene, stripene og de unike sårene som stammer fra trykkplatenes ujevne overflate. De understreker arbeidenes spesifikke opprinnelse og historie, men sårene blir også et bilde på mor-datter-forholdet som ble et viktig element i oppussingsarbeidet.

De utstilte arbeidene har til felles en harmonisk fargepalett der nyanser av brunt, beige, gammelrosa og lilla dominerer. De er hentet fra campingvognas 1980-talls fargepalett og skaper et mildt uttrykk som står i kontrast med trykkplatenes maskinelle og industrielle opprinnelse. Dette spillet mellom mykt og hardt kommer spesielt godt til syne i utstillingens skulpturelle elementer: De største metalldelene har hun med omsorg foldet slik en bretter et laken eller en fin duk.

Som et tillegg til utstillingen har Landa laget en bok der historien om campingvogna, ført i pennen av Landa selv, suppleres med bilder fra selve prosessen. Boken lanseres i forbindelse med åpningen av utstillingen og vil være til salgs i galleriet.

Solveig Landa (f. 1960) har sin utdannelse fra Montana State University (BA) og University of Washington (MFA) i USA. Hun arbeider med grafikk og skulptur og er verksmester på Tou Trykk i Stavanger.

Formidling i utstillingen

Miniomvisninger

Se korte omvisninger i Solveig Landas utstilling og bli mer kjent med hennes prosjekt og kunstnerskap:

Kunstnersamtale:

Kryp du inn i huset og er trygg bak hardt skal.

Solveig Landa i samtale med Monica Isakstuen og Margreth Olin. / trykk her for å se kunstnersamtalen

Tidspunkt: 1. juli, kl 19:00
Sted: Norske Grafikere, Tollbugata 24
Påmelding: ng@norske-grafikere.no. Det er åpent for 20 deltagere i galleriet. Samtalen blir strømmet direkte og vil bli gjort tilgjengelig i etterkant.
Trykk her for å følge kunstnersamtalen direkte.

Kunstnersamtale:

Kryp du inn i huset og er trygg bak hardt skal.

Solveig Landa i samtale med Monica Isakstuen og Margreth Olin / trykk her for å se kunstnersamtalen

Tidspunkt: 1. juli, kl 19:00
Sted: Norske Grafikere, Tollbugata 24
Påmelding: ng@norske-grafikere.no. Det er åpent for 20 deltagere i galleriet. Samtalen blir strømmet direkte og vil bli gjort tilgjengelig i etterkant. Lenken publiseres på vår hjemmeside og i sosiale medier.
Trykk her for å følge kunstnersamtalen direkte.