Stein Are Kjærås Dahl. Håp, silketrykk/monotypi og fargeblyant på papir, 70 x 100 cm, 2020

Stein Are Kjærås Dahl
Slik det faller, ligger det

19. mai – 2. juli

2. juli: Velkommen til finissage – elvevandring og omvisning i utstillingen. Mer informasjon her

Norske Grafikere ønsker velkommen til Stein Are Kjærås Dahls utstilling Slik det faller, ligger det. I dette utstillingsprosjektet er Alnaelva, Oslos lengste og frodigste elveløp, ikke bare midtpunkt for prosjektet, men også en allegori for naturen som sådan. Utstillingen omfatter en stor serie silketrykk utført som monotypi, tegning, funnet erodert materiale, filtmaleri og pastellmalerier laget ved å presse fettstifter gjennom en silketrykkduk. Motivene stammer hovedsakelig fra området langs Alna, men er også inspirert av Cappelens symbolleksikon og andre botaniske og biologiske illustrasjoner. Vi møter dyr og vekster med historisk symbolverdi og en stor del av Alnaelvas artsmangfold i fargerike komposisjoner preget av motsetninger: stramt mot oppløst, hurtig mot møysommelig, naiv ekspresjonisme mot leksikalske illustrasjoner.

Det er med et sterkt personlig engasjement og tilknytning til Alnaelva som nærområde at Dahl har arbeidet med dette prosjektet de siste ti årene. Verkene baserer seg i stor grad på hans egen tilstedeværelse i naturen, og han anser timene ved elvebredden som like viktige som de i atelieret. Bekymring for globalt natur- og artsmangfold er et underliggende tema som titter frem i utstillingen. Men Dahls prosjekt bærer først og fremst preg av en uhøytidelig fremgangsmåte og tanker rundt kunst som et sted der en kan gå inn i grunnleggende eksistensielle problemstillinger. Kanskje er det først i møtet med det uhøytidelige at det å ta noe på alvor egentlig inntreffer?

Dahl har en ekspressiv tilnærmi­ng til produksjonen av verkene sine og styres i stor grad av innfall. Han bruker egendefinerte begrensninger i et forsøk på å utfordre seg selv og skaper situasjoner der uventede ting kan oppstå, som tvungen improvisasjon for å skyve arbeidet i nye uventede retninger. Sønnen Einar på fire og et halvt år har vært et viktig reisefølge på turene langs Alnavassdraget. Han bidrar også i utstillingen med mange tanker fra turene deres samt det egenproduserte kunstverket Pappa, det er den stranda hvor vi spiser mat sammen med Hilma. Dette sammenfaller også med Dahls tanker om at kunsten rommer et naivistisk handlingsrom med stort potensiale.

Utstillingen er en hyllest til en liten bit vill natur midt i Oslos industrielle sentrum, formgitt med et lekent visuelt språk, i en undersøkelse av stedets aktualitet og funksjon.

Stein Are Kjærås Dahl (f. 1980) har Master i medium- og materialbasert kunst og Bachelor i visuell kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og er i tillegg til utstillingen hos Norske Grafikere aktuell med separatutstilling på Galleri Ask i Åsgårdstrand i 2022 og er innkjøpt av bl.a. Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Kragerø kommune, Norsk Hydro og Høyanger kommune.

I forbindelse med utstillingen har Stein Are Kjærås Dahl laget katalogen Enkyklios – kunstnerens eget encyklopedi tilknyttet prosjektet, med forord av skogbiolog Trude Myhre og en tekst skrevet av kunstneren selv.

Katalogen kan lastes ned her: