Stig Andresen – Luna. 75 x 75 cm, dyptrykk / karborundum. Trykket på Kjell Johansons verksted i Jerez, Spania 2016.

Stig Andresen

Bilder fra Jerez de la Frontera

3. mars – 3. april 2016

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til åpningen av utstillingen Bilder fra Jerez de la Frontera av Stig Andresen på torsdag 3. mars kl. 18.00.
Utstillingen åpnes av Marianne Boberg. Det blir et musikalsk innslag med flamencogitaristen Bettina Flater.

Stig Andresen er et nytt medlem av Norske Grafikere, men har lenge arbeidet med bilder i ulike grafiske teknikker. Særlig har han jobbet med litografier og monotypier. En lidenskap for musikk er ofte sporbar i bildene hans, enten som direkte referanser eller som assosiasjoner til stemninger og klanger. Han jobber også med akrylmaleri, og skulptur i glass, tre og metall.

I denne utstillingen stilles det ut nye dyptrykk lagd i Jerez i Spania, samt en liten serie nyere litografier. Bildene fra Jerez består av fargesterke monotypier, der det grafiske linjespillet ofte skaper en kontrast til mer monokrome, abstrakte flater. En del av utstillingen består også av en serie på syv bilder kalt «Palimpsester». Palimpsest et begrep fra den tid man kun brukte papyrus og pergament til å skrive på og derfor praktiserte gjenbruk. Palimpsest betyr spor av noe som var. Det gamle blir synlig under det nye. På en lignende måte har Andresen i denne serien trykket nye dyptrykk over tidligere litografier slik at begge motivene blir en del av det resulterende uttrykket.

Bakgrunnen for denne utstillingen er reisen til Jerez, med alt en slik reise innebærer. Selv skriver Andresen:

– Reiser forløser endringer og forsterker motet til å skape. Å komme bort fra atelieret i Norge til Kjell Johansons grafiske verksted i Jerez, flamencoens hjemby, skaper et rom for flyt og konsentrasjon i arbeidsprosessen. Jeg har arbeidet med Kjell som trykker i mange år og da han også etablerte seg i Spania var det naturlig for meg å bli med dit. Der kan jeg, i dialog med helt andre omgivelser og impulser, jobbe frem nye bilder. Selv om jeg aldri dveler ved det jeg har gjort og stadig søker meg videre med nye formale og koloristiske grep, virker det å forflytte seg enda mer forsterkende på motet til å skape.

Stig Andresen (f.1952) er utdannet ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole. Han deltatt på mange utstillinger nasjonalt og internasjonalt, og gjort større utsmykninger både offentlig og privat. Han er innkjøpt av blant annet Norsk Kulturråd, Nordnorsk Kunstforening og Trondheim kommune.