Tegneseriekollektivet Dongery

Hvorfor tuter du på barn?

30. oktober – 23. november 2014
Utstillingen blir åpnet av stortingspresident Olemic Thommessen.

Galleri Norske Grafkere har gleden av å presentere utstillingen «HVORFOR TUTER DU PÅ BARN?» med kunstkollektivet Dongery. Dongery leker seg i kjent stil og byr på overraskelser som overskrider en tradisjonell kunstutstilling.

 

Har du stått utkledd som en meksikansk åndeutdriver på et jorde utenfor Jessheim og prøvd å selge grytekluter til et forskremt pikebarn? Neppe. Det gir liksom ikke mening. Vil du kunne være forberedt på kunstkollektivet Dongerys kruttsterke koffeinfrie kaffe? Umulig å si. Dongery har solgt grytekluter i Jessheim i overført betydning i en årrekke, og inviterer deg til å være det forskremte pikebarnet. Forstår du metaforen? Er det meningen at du skal forstå? Synker du sakte ned i jordet utenfor Jessheim mens nifse kråker kretser om hodet ditt? Kan gryteklutene hjelpe deg ut av situasjonen? Dongery fører alle disse spørsmålene inn i et merkelig skjema nedskrevet på et gammelt geiteskinn og sender det gjennom en makuleringsmaskin. Av geiteskinnremsene kan de lage flere grytekluter og på den måten forsvare en rumlende syklus som på avstand kan se ut som nervøse kruseduller. Her er vi ved kjernen. Kjernen sprekker og ut kommer seks bittesmå eselbarn som viser seg å representere de forskjellige Dongery-medlemmene. Samtidig i et annet fylke: En powerpoint-presentasjon går galt. Et kontorlandskap legges øde, tiden fryser og lokalet fylles av skuelystne. Alle har runde briller. Alle har ditt ansikt. Du er på kunstutstilling. Du glemmer tiden. Du har på deg en tung parkas og svetter. Til slutt ser du ikke forskjell på silketrykk, skulpturer, velkomstdrinker og din egen svoger. Du vrenger av deg parkasen og oppdager at du er utkledd som en meksikansk åndeutriver. Midt ute på et jorde utenfor Jessheim står du, med en bunt grytekluter. Og den eneste måten du kan få råd til bussen hjem er å selge dem til det forskremte pikebarn som står ved din side og sakte synker ned i den våte jorden.
– Jokk Alvenær, uttalelsespolitisk rådmann i Dongery avd. Øst.

 

Dongery er et Oslobasert kunstkollektiv bestående av Bendik Kaltenborn, Flu Hartberg, Kristoffer Kjølberg, Sindre W. Goksøyr, Anders Dahl Monsen og Marius Horn Molaug. Siden slutten av 90-tallet har de laget tegneserier og fanziner. Med bisarr humor og befriende galskap kaster de et skråblikk på hverdagens absurditeter.

Rammen for utstillingen «HVORFOR TUTER DU PÅ BARN?» er et businessmøte som har gått galt. Det flyter i papirer, en kopimaskin spyr ut ark og på veggene henger det trykk som hører med på et typisk møterom.

 

GJ2014_Logo_solv_vstilt_RGB

 

Utstillingen er del av det offisielle programmet for Grunnlovsjubileet i 2014.