Tom Eidsvold Larsen SIRKLER

Tom Eidsvold Larsen
SIRKLER
4. juni – 28. juni 2015

Torsdag 25. juni kl.13.30 inviterer vi til en omvisning i utstillingen Sirkler med Tom Eidsvold Larsen. Velkommen!

Utstillingsåpning torsdag 4. juni kl. 18.00. Kunstneren vil være til stede. Åpningstale ved Holger Koefoed og Bror Mikkelborg.

Norske Grafikere har gleden av å invitere til utstillingen Sirkler av Tom Eidsvold Larsen. Med utstillingen fortsetter Larsen på prosjektet han utviklet under sin masterutdanning (fullført i 2013), der enkle geometriske former og fargevirkninger kombineres og utforskes. Både tresnitt og litografi, noen ganger i kombinasjon, har blitt tatt i bruk.

I denne utstillingen er det sirkelen som danner grunnfiguren. Supplert med et rikt arsenal av former og mønstervirkninger, samt imponerende lys- og fargegraderinger, er disse sirklene utgangspunktet for en geometrisk og fargesterk billedverden. Selv om det kanskje ikke virker slik, har Larsen latt seg inspirere av noe så figurativt som en teaterscene i disse bildene – her kan det nevnes at kunstneren i en årrekke jobbet som scenekoordinator og loftsmester på Det Norske Teatret i Oslo. Man kan kanskje se for seg bildenes sentrale sirkulære figur som plassert midt på en teaterscene. De sterke fargene kan også minne om teaterlys. Men det er åpent for tolkning om bildene fremstiller en reell teaterscene eller et mer abstrakt visuelt eller kognitivt rom.

Kunstneren selv sier han har tatt utgangspunkt i ettpunktsperspektivet i disse bildene. Slik sett utforsker de et spill mellom vår optiske evne og romlig opplevelse. Billedspråket kan ligne på den såkalte konkrete kunsten fra 50-tallet, som til forskjell fra det som kalles «lyrisk abstraksjon» ikke søkte etter å abstrahere naturformer, men snarere søkte renere optiske eller romlige figurer i en formverden som kun adlød sine egne regler. Gunnar S. Gundersen var en viktig kunstner innenfor denne retningen i det norske kunstmiljøet, og hans bilder kan synes resonere spesielt med Larsens kunstnerskap. En annen viktig referanse ser ut til å være den optiske kunsten – Op Art – til en kunstner som Victor Vasarely. På en lignende måte som disse kunstnerne virker Larsen å være interessert i overgangen mellom den enkle og den komplekse geometri.

Tom Eidsvold Larsen (f. 1966) fullførte sin utdanning med en mastergrad i grafikk ved KhiO i 2013, og arbeider nå ved skolen. Dette er hans første separatutstilling.