Tom S. Kosmo. The Surveyor. Mezzotint, 25 x 20 cm.

 

Tom S. Kosmo
Natural Selection
6. mars – 30. mars 2014

Galleri Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til åpningen Tom S. Kosmos utstilling Natural Selection torsdag 6. mars kl. 18.00.

Utstillingen presenterer et tverrsnitt av Kosmos produksjon i den grafiske teknikken mezzotint. Verkene bunner i en historisk selvbevissthet, uløselig knyttet til mediets nostalgiske preg og historiske tyngde. Mediet fører med seg viktige elementer i Kosmos surrealistiske billedverden.

Utstillingens tittel Natural Selection har en dobbel hentyding: Den peker både på utvalget av verk og den underliggende tematikken – menneskets forhold til naturen sett gjennom kulturhistorien.

Grafikkens historie er først og fremst illustrasjonens historie. Grafiske teknikker revolusjonerte kunnskapsformidling for religiøse, litterære og vitenskapelige formål, før de ble regnet som egne kunstneriske uttrykk.

Dette utgangspunktet er bakteppet for Kosmos prosjekt: Gjennom paradoksale sammensetninger stokkes kortene i historien om menneskets posisjon i naturen. Utstillingen utfordrer både den kronologiske forståelsen av mennesket som siste og øverste nivå i evolusjonen, og samtidskunsten som siste og øverste nivå i kunsthistorien.

Tom S. Kosmo er født i 1975. Han bor og arbeider i Bergen, og har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Bergen (2003-05). Arbeidene hans er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum og Nordnorsk Kunstmuseum. Kosmo har hatt omfattende utstillingsvirksomhet de siste årene, både i inn- og utland. Bildene hans kan oppleves på Bergen Kunstmuseums permanente utstilling Kode Samtid, og den 68. Nordnorske Kunstutstilling 2014.

Utstillingen Natural Selection vises også ved Haugesund Billedgalleri i samme periode.

Kunstnerens hjemmeside: www.tomkosmo.no