Lavvu II - Graalglass, silketrykk. 25 x 20 x 20 cm.

Tomas Colbengtson
Atoe
29. november – 22. desember 2012

Galleri Norske Grafikere har gleden av å invitere til utstillingsåpning med Tomas Colbengtson torsdag 29. november.

Tomas Colbengtson bruker sin samiske bakgrunn og naturopplevelser fra de nordsvenske fjellene som utgangspunkt for sitt kunstneriske virke. Han arbeider med grafikk, maleri, skulptur og digital kunst.

Utstillingstittelen Atoe betyr «dét der» på sørsamisk og refererer til et hellig fjell i Tärna; bygda der Colbengtson vokste opp. Dette Fjellet var angivelig så hellig at det ikke kunne nevnes ved navn.

I sine arbeider funderer Colbengtson over hva som gjør oss til hvem vi er. Gamle, historiske fotografier og sørsamisk ornamentikk ligger til grunn for hans motiver, som kretser rundt kulturell identitet.

– Er vår kulturelle identitet drivkraften bak all kunstnerisk virksomhet? spør han.

Hos Norske Grafikere viser Colbengtson silketrykk på overfangsglass, plexiglass, planglass og aluminium. I sine  glassarbeider anvender han graal-teknikken; en metode der bildene trykkes direkte på glassets ujevne og buede overflater, som deretter påføres et nytt lag med glass. Han betrakter sine arbeider som tredimensjonale  grafiske blad snarere enn glassobjekter. – Det er noe magisk ved å fryse tiden, og inni glasset blir bildene bevart for all evighet, sier Colbengtson.

Tomas Colbengtson er en samisk kunstner fra Tärnaby i nordsverige, født i 1957. Siden 1998 har han hatt Artist Residency ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. For tiden underviser han også ved Konstfack – University College of Arts, Crafts, and Design i Stockholm, der han selv fullførte sin utdannelse i 1991. De siste årene har han hatt en rekke separatutstillinger, blant annet ved Grafiske Sällskapet i Stockholm i 2011og på Ricklundsgården i Saxsnäs tidligere i år. Utstillingen i Galleri Norske Grafikere er Colbengtsons første separatutstilling i Oslo.

I anledning åpningen 29. november og lørdag 1. desember blir det avholdt en trommeseremoni med den grønlandske musikeren Louise Fontaine og Torgeir Vassvik vil joike og spille tromme.