Tuula Lehtinen
Layers
4. november – 28. november 2010

Tuula Lehtinen, 2010. Fotogravyr, fotoetsning, akvatint, 12 x 36 cm: Brev-Kort 1

 

Det er en glede for Norske Grafikere å presentere utstillingen Layers med arbeider av den finske kunstneren Tuula Lehtinen, som inntil nylig har vært professor i grafikk ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Arbeidene i utstillingen er en videreføring av Lehtinens utsmykning Hilsen som hun laget til Postens Østlandsterminal tidligere i år. Bildene hun viser tar utgangspunkt i postkort fra 1800-tallet og fram til 1970-tallet som hun har funnet i Postens arkiv, dekket med frimerker og håndskrevne hilsener, fra anonyme avsendere. Lehtinen har bygget opp sine arbeider ved hjelp av både grafiske og maleriske teknikker. Postkortmotivene er bearbeidet og gjengitt ved hjelp av fotogravyrteknikk, og deretter videreutviklet med maling og pensel.

Alle Lehtinens arbeider er preget av en interesse for det trykte bildets historie, både motivmessig og teknisk, og hvordan slike bilder sirkulerer i samfunnet og blir ladet med nye betydninger. Arbeidene på utstillingen fremstår som skimrende, fargesprakende erindringsbilder der de masseproduserte postkortmotivene blir ladet med assosiasjoner til det nære, intime og hjemlige, blant annet ved at hun påfører blomstermotiver som minner om gardiner og putetrekk.

Lehtinen har gjennom sitt kunstnerskap vært opptatt av grafisk håndverk og skjønnhet, fenomener hun mener får for lite plass i samtidskunsten generelt sett.

Tuula Lehtinen er født i Tammerfors i Finland i 1956, hvor hun også bor og arbeider. Hun har sin utdannelse fra det finske Kunstakademiet.  Hun er aktuell med flere utstillinger i Finland og Sverige den kommende tiden.

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 4. november kl. 18.00.