Zdenka Rusova – tusj og fargeblyant på papir - 2016. Pris 16000,-Zdenka Rusova
Inntrykk fra naturen

23. september – 23. oktober 2016

Se bilder fra utstillingen lenger ned på siden.

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til åpningen av «Inntrykk fra naturen» av Zdenka Rusova på fredag 23. september kl. 18.00. Utstillingen åpnes av Karin Hellandsjø. Utstillingen er en del av Tegnebiennalen 2016.

Utstillingen består av 20 tegninger på papir, produsert fra 2007 til i dag. De fleste er helt nye og stilles ut for første gang i denne utstillingen. Disse tegningene viser en ny side ved Rusovas kunstnerskap: en vending mot naturen og med landskapet som motiv. Ikke i betydningen faktiske, geografiske motiver, men snarere som en form for bearbeidet natur – ‘ekspressive minner’, som Rusova selv kaller det.

Samtidig gjenkjenner vi Zdenka Rusovas karakteristiske billedspråk. En krysning mellom det geometriske og det organiske, det abstrakte og det kroppslige. Bildene hennes kjennetegnes som alltid av en sensuell stofflighet. Rusovas umiskjennelige dyktige håndverk og spennende fargebruk er også tydelig tilstede i utstillingen.

Zdenka Rusova er æresmedlem av Norske Grafikere. Hun har også vært professor i grafikk ved Statens Kunstakademi i Oslo. Hun ble senere rektor ved samme sted, den første kvinnen i Norden i en slik stilling.

Zdenka Rusova (f. 1939) er utdannet ved Statens kunstindustrihøyskole i Praha. Hun har holdt en hyppig utstillingsvirksomhet siden 60-tallet, med en lang rekke separatutstillinger ved blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Kunstnernes hus og Bergen Kunstforening. Hun er representert i blant annet nasjonalgalleriene i Oslo og Praha, Museet for Samtidskunst i Oslo, Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden, Bergen kunstmuseum, Rogaland Kunstmuseum, Oslo kommunes kunstsamlinger, Göteborgs Konstmuseum, Aarhus Kunstmuseum, Staatliche Sammlungen i Dresden, Staatsgalerie i Stuttgart, Tate Gallery i London og Museo de Arte Contemporanea i Sao Paulo, Brasil.

 

 

Tegnebiennalen 2016 - SkissenTegnebiennalen 2016 har tema SKISSEN og er kuratert av kunstneren Elise Storsveen.

Biennalen vil vise arbeider fra 51 kunstnere fordelt på 11 visningssteder, samt en autonom 12. utstilling; En kollektiv psykogeografisk guide til Oslo, kuratert inn som et helt prosjekt av de tre kunstnerne: Ottar Karlsen, Ida Madsen og Eirik Senje.

Kurator Storsveen har vært opptatt av å vise hva en skisse kan være, men ønsker ikke å presentere et svar. Finner man svaret, er det kanskje ikke snakk om en skisse lenger? Å definere skissen er vanskeligere jo dypere man går inn i det. Når begynner og når slutter en skisse?

Tegnebiennalen viser selvsagt mye tegning på papir, men også andre teknikker som skulptur, tekstilarbeider og tresnitt. Alt innenfor rammen av temaet ‘skissen’. De aller fleste verk monteres sammen i gruppeutstillinger, som vil bli å se på Tegnerforbundet, Galleri LNM, Galleri Format og Kunstnerforbundet, men enkelte kunstnere får utfolde seg i egne rom, som Zdenka Rusova på Norske Grafikere, Eirik Senje på Prosjektrom Carl Berner og Robin Danielsson på SOFT galleri.

Les mer på: www.tegnerforbundet.no/tegnebiennale