Utstillingsprogram for 2023

Alejandra Aguilar Caballero. Detalj fra installasjonen You Set the Scene . Tresnitt, variabel størrelse

You Set the Scene
Alejandra Aguilar Caballero

28. september – 4. november

Det er med stor glede at Norske Grafikere presenterer utstillingen You Set the Scene av Alejandra Aguilar Caballero.

Grafikk og historiefortelling
Utstillingen inviterer publikum inn til en stemningsfull scene, der lysende papirhus svever rundt i rommet. Kunstneren utforsker egne minner og identitet, samtidig som hun åpner opp for at tilskueren skal kunne relatere sine egne personlige historier til kunstverkene. You Set the Scene virker i møtepunktet mellom tegning, grafikk og historiefortelling. Aguilar Caballero utforsker «Hjemmet» som begrep og symbol. «Hjem» er stedet der kunstneren vokste opp, der hun først utviklet en følelse av tilhørighet og hvor hun bygget opp identiteten sin.

Aguilar Caballero arbeider med en idé hun kaller «Containers of Time» (tidsbeholdere). Hun beskriver tidsbeholderne som mekanismer som bevarer minner. I denne utstillingen tar de form av en serie reduksjonstresnitt. Disse todimensjonale trykkene har Aguilar Caballero brettet og formet til tredimensjonale papirhus – hvert hus med sin egen tilhørende historie. Går man tett inn på husene kan man kikke inn gjennom vinduer, dører og hemmelige innganger hvor magiske landskap og drømmende scener avsløres. Papirhusene er som åpne invitasjoner inn i Aguilar Caballeros barndomshistorier og minner.

Scenografisk kunst
Tidsbeholderne er grafiske multimedia-installasjoner som forvandler gallerirommet til det som kan minne om en teaterscene. Husene lyses opp fra innsiden, deres varme glød samhandler med en serie animasjoner som projiseres på veggene, lik et skyggespill av symbolske skikkelser. Den mystiske stemmingen kunstneren skaper underbygges av et komplementerende lydlandskap av den meksikanske komponisten Arturo Morfín. Resultatet blir en enhetlig scenografi som knytter sammen utstillingens ulike narrativer. You Set the Scene ønsker publikum velkommen inn som gjester i husene og lar dem samtidig bli handlende aktører på scenen.

Alejandra Aguilar Caballero (f. 1989, MX) er en meksikansk billedkunstner bosatt i Oslo. Hun har en BA i billedkunst fra Facultad de Artes y Diseño at Universidad Nacional Autónoma de México og en MFA i medium- og materialbasert kunst fra KHiO. Hennes kunstneriske praksis beveger seg mellom tegning, tradisjonell grafikk, installasjoner, publikasjoner og tegneserier.

 

Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Oslo kommune.

Aktiviteter i utstillingen

Omvisning

Lørdag 21. oktober kl. 15 inviterer vi til en omvisning i utstillingen. Aguilar Caballero forteller om verkene sine og historiene som ligger bak de forskjellige utstilte husene.

Lørdagsverksteder for barn

Vi inviterer vi til fem grafikkverksteder for barn med Alejandra Aguilar Caballero i løpet av utstillingen. På verkstedene vil barna jobbe med monotrykk. De får lage trykk på sine egne små hus, slik kunstneren selv har gjort det i utstillingen.

Datoer
7. oktober, 14. oktober, 21. oktober, 28. oktober og 4. november

Nyttig informasjon:

  • Aldersgruppe: 7 -13 år (om du har et barn som er utenfor aldersgruppen, men gjerne vil delta, kontakt oss!
  • Varighet: 2 timer. Alle verkstedene varer fra kl. 12 – 14
  • Ingen kjennskap til grafikk kreves på forhånd
  • Kurs i små grupper på maks 10 barn
  • Verkstedet er helt gratis og foregår i Tollbugata 24, 0157 Oslo

Påmelding:

  • Fortløpende påmelding til ng@norske-grafikere.no med barnets navn og alder. Frist for påmelding er torsdag før kursdagen
  • Foresatte kan være med ved behov
  • På grunn av få plasser (maks. 10 barn per kurs) oppfordrer vi til å være rask med påmelding

Arnold Johansen. Nær kyst Etsning / koldnål. 82 x 64 cm

Vanishing
Arnold Johansen

9. november – 16. desember

I 2023 fyller Arnold Johansen 70 år, og i den anledning har vi gleden av å presentere både eldre og helt nye arbeider i en retrospektiv utstilling som viser mye av bredden i kunstnerskapet. Kjærligheten og tilknytningen til hans barndoms flerkulturelle Finnmark har vært en rød tråd i hele Johansens kunstnerskap og fungerer som grunnlag for hans mer politiske prosjekter.

Arnold Johansen (f. 1943, NO) har sin utdannelse fra Statens kunstakademi (1974-1980) der han gikk på grafikklinjen under Arne Malmedal og Guttorm Guttormsgård. Verkene hans er representert i samlingene til blant annet Nasjonalmuseet, De Samiske Samlinger,  Nordnorsk kunstmuseum og Norsk kulturråd. Siden 1999 har han mottatt Statens garantiinntekt.

Utstillinger tidligere i år

Eamon O’Kane – Forest

17.08.23 – 23.09.23
I utstillingen Forest utforsker O’Kane tematikker knyttet til psykoanalyse, kreativitet og vårt forhold til naturen. Blant annet presenterer han en serie silketrykk med tittelen Baum Test, en referanse til metoden ved samme navn utviklet av den sveitsiske psykologen Charles Koch i 1952. Baum Test, eller tretesten, går ut på at pasientene tegner et tre på et blankt ark. Tegningen evalueres deretter med mål om å si noe om pasientens personlighet.

Nye medlemmer 2022

6. juli – 12. august
Det er med stor glede vi presenterer våre nye medlemmer, tatt opp i foreningen i 2022! Med på utstillingen er:
Aage Langhelle, Elisabeth Rydland Nilssen, Emma Gunnarson, Frida Retz, Geetanjali Prasad, Hanna Halsebakke, Jessica Williams, Käte-Elin Madsen, Kjersti Lande, Lena Rød Sundnes, Magdalena Agata Bak, Malakias Liebmann, Mathilde Borsholt, Matilda Höög, Milton Mondal, Nora Adwan, Radha Pandey, Renate Thor, Scott O’Rourke, Thomas Ramstad, Åse Vikse

Avgangsutstilling 2023

BA og MA-studenter ved KHiO og KMD-UiB

Siden 2020 har Norske Grafikere publisert en digital versjon av avgangsutstillingene ved grafikklinjene i Oslo og Bergen, og er glade for å kunne fortsette denne tradisjonen også i år. Norske Grafikere har dermed gleden av å presentere årets digitale avgangsutstilling med nyutdannede Bachelor- og Masterstudenter fra fagområdet Grafikk og Tegning ved Kunsthøgskolen i Oslo, og Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Torgrim Wahl Sund – Tanken 0.2

25.05 – 01.07.23
Sunds verk tematiserer menneskesinnets bearbeidelser av opplevelser og bilder, og inviterer betrakteren til å utvikle og spinne videre på motivet i eget sinn. Sunds undersøkelser av fornemmelser og det forgjengelige kan sees i sammenheng med hans intuitive arbeidsprosess. Han er ikke interessert i at verkene skal forstås på en bestemt måte, men derimot søker han å unndra seg definisjoner og kategorier for å utforske mellomrommene, det uklare og det tvetydige.

Sandra Blichert – Likør

13. april – 20. mai

Sandra Blichert interesserer seg for oppløsning og utvikling av det som en gang var, om det så er idéer, materialer eller prosesser. I Likør virker alt i en langsom kontinuerlig bevegelse, materialer som papir og sverte forenes med spor etter ulike kropper.

Grunnmasse – Hedvig Thorkildsen

16.02. – 25.03.23
«Grunnmasse» undersøker begrepet «konstruksjon» på et konseptuelt plan – Thorkildsen reflekterer omkring hvordan vi kan bruke tankene til både å bygge fantastiske tankekonstruksjoner eller til å utforme konkrete løsninger til komplekse problemer.

trykk i sanntid 03: KABONLAGRING

5. januar – 11. februar
Trykk i sanntid er et femårig prosjekt, initiert i 2019 av kunstnerne Åse Anda, Kjellaug Hatlen Lunde og Rita Marhaug. Fra oppstarten og i de påfølgende årene inviteres kunstnere og grafikkverksteder til å delta inn i prosjektet, alle med ett felles tema: karbon.