Utstillingsprogram for 2020

Marianne Heske – La poupée aux pensées trop dangereuses / Dukken med for farlige tanker.
Litografi, 1974. Motiv: 37,5 x 34 cm

Marianne Heske
La poupée aux pensées trop dangereuses / Dukken med for farlige tanker

19. november – 19. desember

Norske Grafikere har gleden over å presentere et utvalg grafiske trykk av Marianne Heske fra 1970-tallet. Det velkjente dukkehodet til Heske spiller hovedrollen i de utstilte trykkene, og er satt i scene på en måte som viser til universelle og tidløse problematikker knyttet til identitet, individualitet og vår plass i samfunnet.

Dukkehodet har spilt en sentral rolle i Heskes kunstnerskap helt siden hun snublet over en kasse fylt til randen av dem på et loppemarked øst i sin daværende hjemby Paris i 1971. I dette masseproduserte objektet, som er både beskjedent av størrelse og utdatert i den forstand at det stammer fra 1920-tallet, fant nemlig Heske et tidløst symbol for selve mennesket. Eller som hun selv beskriver det i sin publiserte notatbok fra 1970-årene: «Det er et materielt medium til å belyse mellommenneskelige forhold». Og når Heske belyser de mellommenneskelige forhold er det med et kritisk blikk der det estetiske fungerer som en understrekende faktor.

I trykket det refereres til i utstillingstittelen, La poupée aux pensées trop dangereuses/Dukken med for farlige tanker, finner vi dukkehodet stengt inne i et gullbur sammen med en sommerfugl som prøver å flykte ut av det. Hva er de for farlige tankene? Tanken om mennesket som ufritt i møte med samfunnets normer og konvensjoner er en tematikk som preger Heskes kunstnerskap i stor grad. Mange av de utstilte verkene peker på vårt iboende behov for å definere og katalogisere oss selv og våre medmennesker på en måte som kan gå på bekostning av både personlig individualitet og et heterogent samfunn. Flere av verkene tar opp det moderne menneskets pregløshet på tittelnivå, som Peut-on tuer quelqu’un qui est déjà mort? – kan man drepe en som allerede er død?

Gjennom sin karriere har Heske uttrykt seg kunstnerisk gjennom både video, foto, skulptur, installasjon og performance, og mediet hun velger tjener alltid en funksjon. Dukkehodet finnes i alle de overnevnte mediene, men det er som grafiker Heske har skapt noen av de mest interessante dukkehodeverkene. Mulighetene som ligger i grafikken til å lage store opplag av et og samme verk, attpåtil produsert mekanisk, understreker på en ypperlig måte det anonyme og masseproduserte ved dukkehodet – og menneskets natur. Dette kommer spesielt til syne i verk som In Focus, The Faceless Face of the Masses og Manscape, som har til felles å presentere store horder av identisk utseende dukkehoder som stirrer uttrykksløst mot oss. Individene blir umulige å skille ut fra massen og blir til et dystopisk bilde av flokkmentalitet i sin ytterste konsekvens.

Alle trykkene i utstillingen er tilgjengelig i vårt nettgalleri.

En utstillingskatalog med alle de utstilte verkene samt en lengre tekst skrevet av kunstnerisk rådgiver Ingrid Holden kan lastes ned her: Utstillingskatalog – Marianne Heske

Vi følger myndighetenes anbefalinger for å begrense smitte av covid-19 og har følgende tiltak i galleriet:

– Alle arrangementer er avlyst inntil videre. Dette inkluderer utstillingsåpningen.

– Vi sørger for at det er mulig å holde 2 meter avstand og slipper inn et begrenset antall personer av gangen.

– Håndsprit er lett tilgjengelig i galleriet.

– For de som ønsker det har vi munnbind tilgjengelig.

Utstillingen er utsatt til 2021 – ny dato kommer.

Mari Østby Kjøll
Endeløse tavler

18. april – 23. mai 2020

Mari Østby Kjøll (f.1983), er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og Escola Superior de Artes e Design i Portugal. I tillegg til eget kunstnerskap er hun en del av kunstnergruppen Svartjord.

Utstillingen Endeløse Tavler hos Norske grafikere, viser grafiske collager og treskjæringer. Collagene er satt sammen av tresnitt trykket for hånd på japansk papir, og treskjæringene er gjort i ulike materialer av tre; som mdf-plater og deler av bygningsmateriell.

I Østby Kjølls arbeider utforskes samspillet mellom form, format og farge i både skulpturelle og todimensjonale teknikker, alt sammenføyet i et visuelt fortellende uttrykk. Personlige og intuitive innfall setter premissene i hennes prosjekter, og skaper fortellende tablåer hvor vi kan gjenkjenne motiver og mønstre fra virkelighet, fantasi, hverdag og eventyr, i møter med tegn, abstraksjon og repetisjon.

 

Utstillinger tidligere i år

Anders Kjellesvik – Rough Travel for a Rare Thing

8. oktober – 14. november 2020

Basert på spontane tolkninger av omgivelsene sine, skaper Kjellesvik en underfundig estetikk der installasjon, skulptur og grafikk blir en helhet. Kjellesvik viser en utstilling som utstråler frihet og lekenhet i møte med materialene. Dialogen med verkene og tillit til egen underbevissthet blir viktige verktøy i en prosess der han reflekterer over tilværelsen.

Tom Kosmo «Domestication»

27. august – 3. oktober 2020

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til Tom Kosmos utstilling «Domestication». I denne utstillingen tar Kosmo oss med inn i sin surrealistiske billedverden hvor menneskets forhold til naturen er et sentralt tema.

Nye medlemmer

8. august – 19. august

Norske Grafikere har gleden av å ønske velkommen til en miniutstilling med kunstnerne som ble tatt opp som nye medlemmer av foreningen i 2019:
Patricia Risopatron Berg, Annelene Haftorn, Håvard Homstvedt, Sanna Joelsson, Lars Kjemphol, Susanne Kathlen Mader, Eirik Lillebror Mikkelborg, og Maria Viirros.

Ingrid Haukelidsæter – Teori om tusen skygger

I utstillingen viser Ingrid Haukelidsæter en serie litografier trykket i Barcelona. De enkelte litografiene komponeres til en helhet på gallerirommets veggflater og smelter sammen til ett stedsspesifikt verk.

Øyvind Torseter – Mulevariasjoner

5. mars – perioden ble forlenget til 23. mai 2020
I utstillingen Mulevariasjoner vises nye arbeider av en av Norges mest anerkjente og kjære billedbokkunstnere.

Øyvind Torseter har gjennom mange år produsert prisvinnende billedbøker. Gjennom en serie nye bilder laget til utstillingen «Mulevariasjoner» hos Norske Grafikere møter vi skikkelser og omgivelser kjent fra bøker som Avstikkere, Koblinger og Mulegutten. Disse har Torseter spunnet videre på og laget enkeltstående bilder i store formater.

Prestegård – Blakstad Paus – Nordbø: PAPIR [papi:´r]

23.01.20 – 29.02.20
I utstillingen PAPIR har Norske Grafikere invitert tre kunstnere til å vise papirarbeider; verk der fokuset ligger på papiret som et selvstendig medium. Det nakne papiret får spille hovedrollen når disse tre kunstnerne utforsker papirets potensiale som alt annet enn et A4-ark.