Utstillingsprogram 2025

Oddvar Løkse – Narrenes skip

Oddvar Løkse – Narrenes skip. Koldnål, 55,2 x 40 cm

Oddvar Løkse
Et decennium med koldnålsgrafikk

23. januar – 15. mars

 

Lørdag 15. februar kl. 13 inviterer vi til en omvisning i utstillingen / Les mer

 

Utstillingsåpning og boklansering fant sted torsdag 23. januar kl. 18:00. Sidsel Helliesen holdt en åpningstale, Kristin von Hirsch presenterte boken.

Det er en stor glede for Norske Grafikere å innlede utstillingsåret 2025 med en større utstilling med arbeider fra Oddvar Løkses glimrende tiår viet grafikken. I anledning utstillingen lanseres det også en bok, som gjennom tekst og utfyllende billedmateriale oppsummerer et tiår med koldnålsgrafikk.

Oddvar Løkse er en sentral skikkelse i norsk grafikks historie fra 70- og 80-tall og er anerkjent av både fagfeller og publikum som en svært dyktig grafiker med et spesielt godt blikk for teknikken koldnål. Han rendyrket koldnålsgrafikken til det ytterste, helt til en arbeidsskade i hendene gjorde det umulig å fortsette på samme sti. I dag regnes de grafiske arbeidene fra denne tiden som den ikoniske delen av hans kunstnerskap, og vi er stolte over å presentere en utstilling viet Løkses særpregede grafiske arbeider fra debuten på tidlig 70-tall til han la fra seg koldnålen på tidlig 80-tall.

Løkses arbeider har et eksistensielt omdreiningspunkt, samtidig som de vitner om et intenst engasjement for politikk og samfunn. ­­­­Med surrealistiske skikkelser i et velkomponert samspill mellom lys og mørke, skaper han en verden som er preget av tvetydighet knyttet til spørsmålet om man befinner seg i fortid eller fremtid. Leser man verkene med et kontemporært blikk, oppleves den nærværende dystre stemningen høyst relevant for samtiden – som han selv sier har ikke verkene gått ut av tiden, men inn i den. Bildene er frittstående fortellinger, men betrakteren vil likevel kunne fornemme en humanistisk grunntone, så vel som et økologisk bakteppe, som felles for motivene.

Utstillingen ble først vist i Harstad kunstforening i høsten 2024 og vises i Adde Zetterquist Kunstgalleri ved Nordland Nasjonalparksenter i 2026.

Oddvar Løkse (f.1944, NO) har utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1969-76) og Statens Kunstakademi (1972-76). Han er innkjøpt av bl.a. Nasjonalmuseet, Norsk kulturråd, Riksgalleriet, Oslo bys kunstsamlinger, Trondheim kunstmuseum og Nasjonalmuseet i Danmark, i Finland og i Bulgaria. Løkse underviste i en årrekke ved Arkitektur og designhøgskolen i Oslo i fagene analytisk frihåndstegning og komposisjon.

Thon_Knutsen-Parallax_testprint2

Ane Thon Knutsen – Detalj fra kobberetsning av Parallax

Ane Thon Knutsen
Nancy Cunard’s Parallax – your hands will always be covered in ink

3. april – 24. mai

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 3. april kl. 18:00.

I denne utstillingen tar Ane Thon Knutsen for seg Nancy Cunards dikt Parallax. I dette verket følger vi en desillusjonert «poet-fool» på reise gjennom Europa etter første verdenskrig. I bruddstykker og fragmenter reflekterer forfatteren over livets meningsløshet, kunsten og nihilisme.

Nancy Cunard var poet, forlegger, aktivist og en sentral skikkelse i avant-garde kretsene i 1900-tallets London og Paris. Hun har blitt omtalt som muse for kjente forfattere og kunstnere uten, etter Thon Knutsens oppfatning, å få den anerkjennelsen hun fortjener for sitt arbeid. Med utgangspunkt i store UV-printede kobberetsninger med teksten fra Parallax, søker Thon Knutsen å løfte frem dette glemte kunstnerskapet.

Ane Thon Knutsen (f. 1984, NO) jobber interdisiplinært som grafisk designer, kunstner, grafiker, forsker og førsteamanuensis i grafisk design ved Kunsthøgskolen i Oslo. Thon Knutsen eier og jobber i eget boktrykkverksted i Oslo. Utstillingen er en del av et større kunstnerisk forskningsprosjekt, ved navn Formskifter, ved Kunsthøgskolen i Oslo. Prosjektet ser på endringer i publisering i fortid, nåtid og fremtid gjennom grafisk design og illustrasjon.

Nina Edling – Av och på. Tresnitt, 58 x 62 cm

Nina Edling – Av och på. Tresnitt, 58 x 62 cm

Nye medlemmer 2023 – 2024

5. juni – 28. juni

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 5. juni kl. 18:00.

Vi presenterer våre nyeste medlemmer med en egen utstilling. I år presenterer vi de som ble tatt opp som medlem i løpet av 2023 og 2024:

Amalie Rugård Jensen, Anna Weilhartner, Arnfinn Mork-Stordal, Damian Vega, Dåra Nestande, Hanne Frey Husø, Henrik Hovland Svensen, Hilde Rosenberg Bamarni, Iris Theres Korsnes, Kjetil Teigen, Maisen Klemp Pedersen, Md Wahiduzzaman Bhuian, Miao Sun, Nina Beyer, Nina Edling, Oliver Hambsch og Suvi Nieminen.

Utstillingen med våre nye medlemmer gir et innblikk i kunstnerskapene til en ny generasjon grafikere så vel som til allerede etablerte kunstnere. Dette er en rik og variert utstilling som viser et stort spenn i uttrykk og teknikker. I tillegg til veggbasert grafikk vises tredimensjonale arbeider og kunstnerbøker.

Norske Grafikere er en fagorganisasjon for yrkesaktive grafikere. Ved opptak som medlem vurderes søkerens kunstfaglige kompetanse av en medlemsbasert jury. Søkeren må ha gjennomført utdanning innenfor billedkunstområdet og/eller i sin praksis vise et profesjonsnivå tilsvarende kompetanse på høgskolenivå. Kriteriene for medlemskap sikrer at foreningenes medlemmer er profesjonelle billedkunstnere innen fagfeltet grafikk.

Ensemble

21. august – 11. oktober

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 21. august kl. 18:00.

Å få et innblikk i arbeidet som ligger bak et kunstverk kan gjøre noe med vår forståelse og opplevelse av kunsten, men den kunstneriske arbeidsprosessen blir sjelden gjort tilgjengelig for oss som tilskuere. Med denne utstillingen ønsker vi å løfte frem nettopp den kunstneriske arbeidsprosessen, og særlig den som foregår i møtet mellom flere kunstnere. Vi ønsker å se nærmere på hvordan dynamikken mellom mennesker, og samspillet dem imellom, påvirker en kunstnerisk prosess.

Vi har invitert fire kunstnerduoer som på ulike vis tilnærmer seg samarbeid i sine kunstneriske prosjekter. Vi møter kunstnere som går inn i samarbeidet fra vidt forskjellige ståsteder. De har ulike relasjoner seg imellom, for noen er kunstnerskapet synonymt med duoen, andre har et større fokus på sine individuelle kunstnerskap og samarbeidsprosjektene foregår parallelt med disse. Felles for dem alle er at de har samarbeidet i en årrekke og er godt etablerte i sine respektive duoer.

Norske Grafikere er en av de ledende aktørene i landet innen samtidsgrafikk, og har en ambisjon om at vi som visningsrom skal bidra aktivt til å utfordre og forme samtidskunstfeltet. I lys av dette vil vi i tiden fremover kuratere en utstillingsserie der målet er årlige utstillinger som på ulike vis belyser og kontekstualiserer forskjellige sider ved samtidsgrafikkens vesen.

Milton Mondal – Installasjon detalj

Milton Mondal – Detalj fra installasjon

Milton Mondal
The Wheels of Impressions:
Bridging Cultures Through Print

30. oktober – 20. desember

Velkommen til utstillingsåpning torsdag 30. oktober kl. 18:00.

Med utgangspunkt i sin egen families historie med migrasjon under frigjøringskrigen i Bangladesh i 1971, utforsker Mondal temaene migrasjon, minner og identitet i utstillingen hos Norske Grafikere. Ved å bruke en spesialdesignet lastesykkel, utstyrt med en bærbar trykkpresse, forvandler han offentlige rom til spontane knutepunkter for kunst. Han inviterer mennesker med ulik bakgrunn til å lage trykk basert på personlige historier og refleksjoner.

Hvert trykk er et lite, men kraftig vitnesbyrd, som utforsker hvordan individuelle opplevelser former vår kollektive identitet. Deltagernes historier dokumenteres gjennom video, og sammen med trykkene danner de et visuelt minne over Oslos kulturelle mangfold.

Milton Mondal er en indiskfødt tverrfaglig kunstner, med spesialisering i grafikk, basert i Oslo. Han har en master i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og studerte ved École Supérieure d’Arts & Médias i Caen, Frankrike, ved siden av sin Bachelor of Fine Arts fra Visva-Bharati University, Santiniketan. I sitt kunstnerskap arbeider Mondal med temaer som migrasjon, menneskepåvirkede landskaper og miljøendringer.

Utstillinger tidligere i år

Scott O’Rourke – Mutations

14. november – 21. desember
O’Rourke henter inspirasjon fra det alkymistiske konseptet Materia Prima – en skapende urkraft som både kan inneholde og forvandles til alle kjente stoffer. Ideen om form i stadig endring gjenspeiles i utgangspunktet for prosjektet: tegninger utført med en åpenhet og forventning av følelsen av å ikke vite hvor streken tar veien videre.

Debangona Paul – I Had a Dream of Chasing a Dream

3. oktober – 9. november 2024
«I Had a Dream of Chasing a Dream» er Debangona Pauls første soloutstilling i Norge. Hun viser en serie monumentale tresnitt trykt på papir, indisk sari-stoff og det tradisjonelle indiske kledet gamcha. Utstillingen representerer en personlig reise, dypt forankret i kunstnerens egne erfaringer og refleksjoner rundt det å forfølge drømmer.

Bjørn Bjarre Abstrakt Følelse + Solaris = Gaia

22. august – 28. september
Bjørn Bjarres første grafikkutstillingfylt er fylt av leken surrealisme og et rikt referansenettverk. Vi møter en kunstner som åpner opp for de store spørsmålene rundt vår og jordas eksistens, og grensene for menneskelig rasjonalitet.

Sverre Bjertnæs – En varmere vind

27. juni – 17. august 2024

Det er med stor glede Norske Grafikere inviterer til Sverre Bjertnæs’ utstilling «En varmere vind». Med intense farger og en særegen energi har Bjertnæs skapt et følsomt landskap hvor mellommenneskelige møter står sentralt. Arbeidenes komposisjon og rytme skaper en ekspressiv utstilling med tydelige stemninger.

Gro Lygre Petersen – Minnene ser oss. Tanker om fotografi

16.05 – 22.06.24

I utstillingen som vises hos Norske Grafikere tar Petersen i bruk ulike teknikker som silketrykk, tresnitt, maleri og tekstarbeider for å arbeide frem et budskap med en personlig stemme. Hun skaper en poetisk klang mellom de visuelle uttrykkene når hun tematiserer sorg fra et personlig ståsted – tapet av besteforeldrene i en bilulykke på midten av 80-tallet har preget Petersen. I dette prosjektet har hun tatt i bruk hendelsen og ulykkesstedet konkret for å bearbeide sorgen over det tapte.

TURBULENS

4. april – 11. mai
Hvilken vei går kunsten i møte med et samfunn preget av krig, konflikt og miljøkollaps?
Med utstillingen «Turbulens» utforsker Norske Grafikere grafikkens iboende formidlingspotensiale og politiske vilje. Vi er stolte over å presentere denne utstillingen, som viser samtidige meningsuttrykk og politisk engasjement hos dagens unge grafikere satt sammen med verk fra 70-tallets ikoniske politiske kunstscene. Gjennom de utvalgte verkene retter vi blikket mot grafikkens politiske historie i Norge og tar temperaturen på dagens grafikkscene.

Perspektiv på trykk

15. februar – 23. mars

Det er med stor glede at Norske Grafikere presenterer utstillingen «Perspektiv på trykk» med Fagområde Grafikk og Tegning ved Kunsthøgskolen i Oslo. Utstillingen presenterer fagområdets utvikling de siste årene, samtidig som den skisserer en nærliggende fremtid, ved å sette sammen verk fra både den avtroppende og den påtroppende lærerstaben ved fagområde for Grafikk og Tegning.

Erika Reed – Understory

4. januar – 10. februar
Understory er en stedsspesifikk installasjon som retter søkelyset mot Oslos landskaps- og industrihistorie. Reed tar utgangspunkt i byens flora og er interessert i hvordan det urbane plantelivet befinner seg i et landskap og samfunn i kontinuerlig endring.