Utstillingsprogram for 2021

Cathrine Liberg – Do Not Keep Photos of the Dead V. Litografi, 63 x 90 cm

Cathrine Alice Liberg
The Ghosts We Chase We Never Catch

11. november – 18. desember

Lørdag 4. desember kl. 13:00 inviterer vi til en omvisning med Cathrine Alice Liberg. Velkommen!

 

Norske Grafikere har gleden av å presentere Cathrine Alice Libergs utstilling «THE GHOSTS WE CHASE WE NEVER CATCH». Dette er Libergs første separatutstilling i Oslo.

I denne utstillingen viser Cathrine Alice Liberg flere portrettserier laget over en periode på fem år. Liberg kommer fra en norsk og kinesisk-singaporsk familie og med utgangspunkt i egen familiehistorie og eget fotoarkiv utforsker hun det klassiske familieportrettet.

Ulike kulturelle oppfatninger rundt fotografi og død har påvirket Libergs kunstnerskap. Hennes kinesiske bestemor klippet sin avdøde mann ut av bryllupsbildet, med påstanden om at det skapte dårlig feng shui og ulykke å ha bilder av de døde. Den norske familien derimot, fylte trappeoppgangene sine fra gulv til tak med fotografier av sine forfedre. Liberg stiller seg spørsmålet om hvordan deres trappeoppganger hadde sett ut om alle måtte klippes ut? Med ulike grafiske teknikker og gjennom 40 verk forvandles utstillingsrommet så det fremstår som et familiealbum eller en utklippsbok man trer inn i. I flere av de utstilte portrettene står kun silhuettene av slektningene igjen, eller ansiktene deres er i ferd med å viskes ut eller gå i oppløsning. De falmer bort, både fysisk og i våre sinn, men forsøker hele tiden å motvirke sin egen utslettelse.

Selv har kunstneren sørget over tapet av familiefoto og historier. Bilder og minner av forfedre og deres fjerne hjemland har forsvunnet med årene, gjennom slektens migrasjon og diaspora. I et forsøk på å kompensere og gjenerobre noe av fortiden, har Liberg blant annet kledd seg ut som sin ukjente kinesiske oldemor og iscenesatt bilder av henne – vel vitende om at hun er en upålitelig historieforteller, og at forestillingene om oldemoren i stor grad baserer seg på fantasier og stereotypier om Kina. Oldemoren er blitt en mytologisk figur som kunstneren aldri helt klarer å gripe tak i – et spøkelse som alltid jaktes på. Ved å konstruere og dekonstruere familieportretter, utforsker Liberg hvordan private bilder kan gjengi fragmenter av større menneskelige historier. De portretterte familiemedlemmene representerer ikke lenger kun seg selv, men en kollektiv glemsel av mennesker, tider og kulturer. De står igjen som et kompromiss mellom fravær og tilstedeværelse, og mellom glemsel og vårt behov for å huske og bevare.

 

Cathrine Alice Liberg (f. 1988) har en MFA i Medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. I 2019 mottok hun KoMASK European Masters Printmaking Award i Antwerpen, og Norske Grafikeres Fonds grafikkpris på Høstutstillingen. Liberg har deltatt på en rekke gruppeutstillinger i løpet av studietiden og siden hun fullførte utdannelsen sin i 2019. Utstillingen hos Norske Grafikere er hennes første separatutstilling i Oslo.

Utstillingsprogram for 2022 blir lansert i løpet av desember

Utstillinger tidligere i år

Tom Gundersen – BIO GRAFISK

30. september – 6. november

Etter å ha beskjeftiget seg med portrettet i ulike varianter gjennom nesten 50 år, har Gundersen valgt å ta en vending bort fra portrettets antroposentriske karakter for å fokusere på mennesket i et større og mer evolusjonsbiologisk perspektiv.

Avgangsutstilling 2021

BA og MA-studenter fra Grafikk og Tegning ved KHiO og UiB

I 2020 hadde Norske Grafikere for første gang gleden av å vise en digital versjon av avgangsutstillingen til Bachelor- og Masterstudentene på fagområdet Grafikk og Tegning ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Dette året fortsetter vi tradisjonen, og er stolte over å kunne presentere en gruppe spennende tilskudd til en ny generasjon grafikere, i år både fra KHiO og Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

Lars Kjemphol – Gode intensjoner

8. juli – 14. august 2021
Det improviserte står høyt i Lars Kjemphols kunstnerskap, det er tilfelle også for utstillingen “Gode intensjoner” hos Norske Grafikere. Interaksjon med publikum og spontane innfall setter premissene i en variert og eklektisk utstilling med både grafiske trykk og større, stedsspesifikke arbeider.

Solveig Landa – Å folde eit fartøy

28.05 – 03.07.21

Dynamikk i de nære relasjoner er en tilbakevendende tematikk i Solveig Landas kunstnerskap. I utstillingen Å folde eit fartøy er det mor-datter-relasjonen, og mer spesifikt Landa og hennes datters felles opplevelse av å pusse opp en vaklevoren campingvogn fra 1980-tallet, som står i sentrum.

Mari Østby Kjøll – Endeløse tavler

18. februar – 23. mai

Måten Østby Kjøll ser på materialenes fysiske kraft og potensiale vitner om kunstnerisk åpenhet og forkjærlighet for det håndverksmessige. Når Østby Kjøll skjærer inn linjer og mønstre i treplatene sine, så er det ofte på deler av bygningsmateriell eller mdf-plater hun tilfeldigvis har kommet over. Trykkeprosessen utføres for hånd og de rå treplatene konfronteres med delikat, kinesisk papir. De ulike materialene fortsetter å sameksistere i utstillingsrommet og påvirker hverandre gjensidig.

Ragna Misvær Grønstad – Et indre Sáiva

7. januar – 13. februar

I utstillingen Et indre Sáiva møter vi en fengslende og mystisk undervannsverden med referanser til både samfunnskritiske tenkere fra tidligere tider, og mytologiske fortellinger med rot i Misvær Grønstads samiske arv.