Cathrine Liberg – Do Not Keep Photos of the Dead V. Litografi, 63 x 90 cm

Cathrine Alice Liberg
The Ghosts We Chase We Never Catch

11. november – 18. desember

Norske Grafikere har gleden av å presentere Cathrine Alice Libergs utstilling «THE GHOSTS WE CHASE WE NEVER CATCH». Dette er Libergs første separatutstilling i Oslo.

I denne utstillingen viser Cathrine Alice Liberg flere portrettserier laget over en periode på fem år. Liberg kommer fra en norsk og kinesisk-singaporsk familie og med utgangspunkt i egen familiehistorie og eget fotoarkiv utforsker hun det klassiske familieportrettet.

Ulike kulturelle oppfatninger rundt fotografi og død har påvirket Libergs kunstnerskap. Hennes kinesiske bestemor klippet sin avdøde mann ut av bryllupsbildet, med påstanden om at det skapte dårlig feng shui og ulykke å ha bilder av de døde. Den norske familien derimot, fylte trappeoppgangene sine fra gulv til tak med fotografier av sine forfedre. Liberg stiller seg spørsmålet om hvordan deres trappeoppganger hadde sett ut om alle måtte klippes ut? Med ulike grafiske teknikker og gjennom 40 verk forvandles utstillingsrommet så det fremstår som et familiealbum eller en utklippsbok man trer inn i. I flere av de utstilte portrettene står kun silhuettene av slektningene igjen, eller ansiktene deres er i ferd med å viskes ut eller gå i oppløsning. De falmer bort, både fysisk og i våre sinn, men forsøker hele tiden å motvirke sin egen utslettelse.

Selv har kunstneren sørget over tapet av familiefoto og historier. Bilder og minner av forfedre og deres fjerne hjemland har forsvunnet med årene, gjennom slektens migrasjon og diaspora. I et forsøk på å kompensere og gjenerobre noe av fortiden, har Liberg blant annet kledd seg ut som sin ukjente kinesiske oldemor og iscenesatt bilder av henne – vel vitende om at hun er en upålitelig historieforteller, og at forestillingene om oldemoren i stor grad baserer seg på fantasier og stereotypier om Kina. Oldemoren er blitt en mytologisk figur som kunstneren aldri helt klarer å gripe tak i – et spøkelse som alltid jaktes på. Ved å konstruere og dekonstruere familieportretter, utforsker Liberg hvordan private bilder kan gjengi fragmenter av større menneskelige historier. De portretterte familiemedlemmene representerer ikke lenger kun seg selv, men en kollektiv glemsel av mennesker, tider og kulturer. De står igjen som et kompromiss mellom fravær og tilstedeværelse, og mellom glemsel og vårt behov for å huske og bevare.

 

Cathrine Alice Liberg (f. 1988) har en MFA i Medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. I 2019 mottok hun KoMASK European Masters Printmaking Award i Antwerpen, og Norske Grafikeres Fonds grafikkpris på Høstutstillingen. Liberg har deltatt på en rekke gruppeutstillinger i løpet av studietiden og siden hun fullførte utdannelsen sin i 2019. Utstillingen hos Norske Grafikere er hennes første separatutstilling i Oslo.